ОСТАНІ НОВИНИ

 

 

 

 

У Житомирі заступник міністра охорони здоров'я розповів про програму здешевлення ліків

Міністерство охорони здоров'я хоче підвищити рівень доступності населення до лікарських засобів та раціональніше використовувати бюджетні кошти, які спрямовуються на придбання ліків.

Робитиметься це шляхом визначення переліку життєво необхідних ліків за трьома напрямками та регулювання цін на них. Регулюватимуться ціни на препарати для лікування серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми та цукрового діабету ІІ типу. Закуповуватися будуть ліки, що входитимуть до оновленого національного переліку лікарських засобів, який обіцяють сформувати до кінця поточного року.

Це буде приблизно одна тисяча лікарських засобів, діюча речовина яких (міжнародна непатентована назва) присутня в протоколах лікування вищеозначених хвороб.

Державне регулювання цін відбуватиметься по моделі так званого зовнішнього реферування:

"Поряд з нами є такі країни як Латвія, Польща, Словаччина, Угорщина і Чехія, де ліки по окремих позиціях інколи в два рази є дешевші, ніж в Україні. І ми будемо порівнювати ціни по міжнародній непатентованій назві на лікарські засоби, які є в цих країнах і виводити середню ціну, вище якої не буде дозволятися закуповувати ліки в Україні", – пояснив заступник міністра охорони здоров'я Роман Ілик.

"З початку наступного року міністерство планує впроваджувати чіткий механізм виписування рецептів лікарями виключно за міжнародною непатентованою назвою, де не будуть вказуватися комерційні назви ліків", – зазначив Роман Ілик.

Відповідно, відпрацьовується система відшкодування коштів, або реімбурсації:

"Відшкодовування буде йти по програмі найдешевшого генерика, тобто, найдешевшої копії того оригінального лікарського препарату, який є. Але пацієнт буде мати можливість вибрати серед всього переліку лікарських засобів, які рекомендує йому лікар, той препарат, який буде в програмі реімбурсації, і з невеликою доплатою придбати той чи інший генерик, який є в програмі реімбурсації".

Планується, що програма реімбурсації буде запроваджена з 1 квітня 2017 року. Загалом на це в держбюджеті передбачають понад один мільярд гривень – 500 мільйонів на відшкодування витрат на препарати для лікування серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми та цукрового діабету ІІ типу та ще понад 600 мільйонів – на інсулін (ця програма, за словами Романа Ілика, діє окремо).

Якщо пацієнт не потребує відшкодування коштів, він може купувати будь-який потрібний йому препарат без рецепта, каже замміністра. Але сподівається, що з часом в Україні буде запроваджений порядок, як в усьому цивілізованому світі – лікарські засоби відпускатимуться в аптеках виключно за рецептом лікаря.

Джерело: Житомирська хвиля

Прочитано 2422 раз

Последнее изменение Понедельник, 14/11/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

ТУРИЗМ

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework