Порцеляновий сервіз з нагоди одужання Леніна, як знаряддя ідеологічної зброї СРСР, представлений на виставці "Мистецтво на службі радянської пропаганди" у Національному історичному музеї.

Як розповіла старший науковий співробітник музею, дослідниця радянського побуту Олена Якубець, головним елементом пропаганди, яка пройшла через усе мистецтво Радянського Союзу було возвеличування вождя. У музеї є експонат, який чудово ілюструє культ Леніна, - це сервіз. Він був виготовлений на Баранівському заводі у 1922 році, - про це повідомляється на сайті ВВС Україна.

"Ми знайшли матеріали, які розповідають, що у жовтні 1922 року відбулися збори працівників заводу, на якому виступив представник колективу товариш Стадніков, розповів, що Ленін одужав і повернувся до виконання своїх обов'язків", - розповіла співробітник музею.

З цієї нагоди працівники вирішили зробити Леніну подарунок. За основу взяли заготовку, яку було зроблено ще до революції. На неї лише нанесли текст "Вождю мировой революции от робочих Барановского фарборового завода" і анаграму "Володимир Ленін".

Крім того, що подарували сервіз, Леніна ще й зарахували до працівників цього заводу на посаду робочого-горновщика і навіть нарахували йому зарплату. Втім, її вирішили перераховувати на заводську бібліотеку. Місцевий поет Володимир Вільний з нагоди цієї події навіть написав вірш - "Легенда про сервіз":

Ходак із Баранівки дарунок привіз:
Великому Леніну - чайний сервіз.
Блюдце і чашечки - бризний фарфор.
Вузенькою стрічкою - ніжний узор.

Після цього Баранівський завод отримав ім'я Леніна. В музеї представлена точна копія сервізу, який подарували Леніну. Виготовлена вона була у 1970 році.

У 1970-му році, коли святкували 100-річчя з дня народження Леніна, того Леніна було вже настільки багато, що це викликало зворотну реакцію - анекдоти. Ось один із них:

Оголошено конкурс на пам'ятник Пушкіну. Третє місце отримав скульптор, який запропонував пам'ятник "Пушкін читає Леніна", другу премію - "Ленін читає Пушкіна", першу премію отримав пам'ятник "Ленін".

У експозиції представлено понад 300 експонатів із фондів Національного історичного музею України періоду 1922-1991 років, які дозволяють відчути й зрозуміти сутність тоталітаризму, що проникав до найдрібніших суспільних клітин.

Агітаційні вироби із порцеляни, кераміки, тканини, скла і металів, поруч із картинами, агітплакатами, газетами, радіо та телебаченням справляли неабиякий вплив на формування світогляду, ідеологічних засад і настроїв у суспільстві.

Частина творів виконані на дуже високому художньому рівні, що засвідчує, наскільки важливим елементом у потужній радянській пропагандистській машині ставали митці.

Джерело: baranivka.blogspot.com

Всі новини Житомира