Готель, диспетчерський пункт, пам’ятник «Жертвам фашизму»: початок Житомира на Богунії. ФОТОРЕПОРТАЖ

  Житомиряни добре знають мікрорайон Богунія. Це місцевість у північно-західній частині Житомира, між правим берегом р. Кам'янки та лівим берегом р. Лісова. Виникла вона як дачне і військове містечко у другій половині XIX ст.

   Пропонуємо вам, шановні читачі, завдяки нашому фоторепортажу здійснити уявну осінню прогулянку від кінцевої зупинки в Житомирі (ред. якщо ж їхати зі сторони Новограда-Волинського, то це початок міста), де розташований диспетчерський пункт ТТУ з такою ж назвою — «Богунія», до вулиці Офіцерської та проспекту Миру, де знаходиться пам'ятник «Жертвам фашизму». Хоча, чому ж тільки уявну прогулянку? Як тільки випаде нагода, обов’язково й собі прогуляйтеся цими місцями, адже тут, без перебільшення, гарно. Одна природа чого варта, не кажучи вже про заклади, які є неподалік, в мікрорайоні Богунія, де можна гарно відпочити!

Boguniya

Boguniya

Boguniya

   «Жертвам фашизму»

  Цей пам'ятник у Житомирі встановлений на честь загиблих у німецько-радянській війні. Скульптурна композиція виконана з рожевого граніту, у центрі якої бронзова фігура замученого військовополоненого у момент страти. Його права рука, голова, худі ноги знесилено звисають донизу, проте кулак лівої руки напружений, що символізує акт трагедії і незакінчену боротьбу народу з загарбниками.

  Біля підніжжя композиції знаходиться гранітна плита з написом: «Ця багатостраждальна земля —свідок жорстокої страти німецькими фашистами десятків тисяч військовополонених та мирних городян Житомира в 1941‒1943 рр. Вічна пам'ять загиблим». Зазначимо, що авторами пам’ятника є: скульптор Й. С. Табачник, архітектор П. М. Бірюк.

  Розповімо також дещо з історії цієї скульптурної композиції. На місці розташування колишнього німецького концентраційного табору Шталаг 358, правобіч шосе Житомир ‒ Новоград-Волинський, 25 грудня 1968 року встановлено обеліск із сірого граніту. На пам'ятнику текст: «Тут у 1941‒1943 рр. закатовано гітлерівськими окупантами тисячі радянських солдатів, офіцерів та мирних громадян. Вічна пам'ять борцям, що полягли за Радянську Вітчизну». Автором обеліску був архітектор Ю. А. Макаревич.

  У 1994 році обеліск демонтовано, а на його місці встановлено скульптурну композицію. Вже у 2002 році поруч закопано капсулу з прахом в'язнів Житомирщини, замучених у концтаборі Майданек. На ній викарбовано наступні слова: «На цьому місці захоронено прах наших земляків, замордованих у гітлерівському концентраційному таборі Майданек. Вічна пам'ять».

Boguniya

Boguniya

  Нагадаємо, що до 1922 року мала назву Врангелівка. До 1923 року — хутір. З 1923 до 1934 року — центр Богунської сільської ради. З 22 серпня 1934 р. включений до меж м. Житомира. Антропонім походить від прізвища барона Врангеля — волинського віце-губернатора, який у середині XIX століття володів цією місцевістю. В історичних документах цей населений пункт згадується також під назвою Врангельгоф.

Читайте також: Осінній сонячний день у Житомирі. ФОТОРЕПОРТАЖ

Boguniya

Читайте також: Чарівна Соборна площа у Житомирі під покровом ночі. ФОТОРЕПОРТАЖ

Boguniya

 Читайте також: Що приховує Богунський міст? ФОТОРЕПОРТАЖ

Boguniya

Читайте також: Богунський міст - один із найбільших, що перетинає річку Камʼянку в Житомирі. ФОТОРЕПОРТАЖ 

Boguniya

Boguniya

Boguniya

Boguniya

Boguniya

Boguniya

Boguniya

Boguniya

Boguniya

Boguniya

Boguniya

Boguniya

Boguniya

Boguniya

Boguniya

Boguniya

Boguniya

Boguniya

Boguniya

Boguniya

Boguniya

Boguniya

Boguniya

Boguniya

Boguniya

Boguniya

Boguniya

Boguniya

Boguniya

Boguniya

Boguniya

Boguniya

Boguniya

Boguniya

Boguniya

Boguniya

Последнее изменение Четверг, 16/11/2017

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework