Сигізмунд Владиславович Заремба

Сигізмунд Владиславович Заремба

11 червня 1861 року в місті Житомирі в родині Владислава Заремби народився син, якого назвали Сигізмундом. Батько хлопчика, Владислав Іванович Заремба, композитор, піаніст і педагог у 1858-1862 роках давав уроки гри на фортепіано у приватних житомирських пансіонах. Від 1862 року Владислав Іванович викладав гру на фортепіано та хоровий спів у жіночих пансіонах Києва. А був він родом з м. Дунаївці, нині Хмельницької області. Став відомий як автор п’єс для фортепіано. Писав романси та пісні на вірші українських і польських поетів. У творчій спадщині В. І. Заремби понад 30 пісень на слова Т. Г. Шевченка.

Тож не дивно, що його син Сигізмунд Владиславович Заремба крім юридичної освіти в Київському університеті, отримав грунтовну музичну освіту від батька. Теорією музики займався Сигізмунд і з автором першого в Україні підручника з гармонії Андрієм Казбирюком, вчився грати на віолончелі у В. Ф. Алоіза, відомого композитора, віолончеліста, педагога. Це визначило його подальшу творчу діяльність як композитора, піаніста, диригента, віолончеліста, музичного критика.

З 1901 року Сигізмунд Владиславович жив і працював в Санкт-Петербурзі. Виступав в якості диригента і акомпаніатора. Писав музичні твори. Він є автором слов’янського танку і полонезу для симфонічного оркестру, симфонічної картини «Сфінкс», сюїти для камерного оркестру, струнного квінтету, вокальних і фортепіанних творів, романсів, обробок українських народних пісень, циклу пісень «Ганя».

У 20 столітті сім’ї відомого польського дворянського роду Заремба, який дав світу декілька поколінь чудових музикантів, виявилися розкиданими по різним країнам. Одні родичі живуть в Нідерландах, другі – у Франції, треті – в США. З часом музика композитора Сигізмунда Заремби забулася. І раптом у 21 столітті Андрій Алексєєв, студент Санкт-Петербурзької державної консерваторії імені М. А. Римського-Корсакова виявив в архівах невідомі твори Сигізмунда Заремби, майже через сто років після його смерті. Іван Александров, аспірант цієї ж консерваторії, лауреат Міжнародних конкурсів піаністів, зіграв концерт з творів Сигізмунда Заремби 25 січня 2012 року в столиці Нідерландів Амстердамі, куди його запросили представники відомого польського роду. Успіх був приголомшливий, кілька разів його викликали на біс. Немало оплесків дісталося і його товаришеві Андрію Алексєєву, який став першовідкривачем творів Сигізмунда Заремби у 21 столітті.

Помер С. В. Заремба 27 листопада 1915 року в Петербурзі.

 

Прочитано 1158 раз

Последнее изменение Четверг, 16/06/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework