×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 525.

Мустафа Найєм

Мустафа Найєм - український журналіст пуштунського походження. Колишній журналіст газети «Коммерсантъ». Один з журналістів та активних дописувачів інформаційного порталу «Українська правда». Активіст журналістського руху «Стоп цензурі!». З 2013 працює на Громадському телебаченні.

n2010141103

У 1998 закінчив Технічний ліцей Шевченківського району м. Києва.

У 2004 закінчив кафедру інформаційно-вимірювальної техніки факультету авіаційних і космічних систем Київського політехнічного інституту.

Кар'єра

Восени 2004 по липень 2005 працював в інформаційному агентстві «Контекст-Медіа» кореспондентом відділу «Київські новини». З липня 2005 по червень 2007 працював кореспондентом російськомовної української газети  «Коммерсантъ». З січня 2006 є кореспондентом і автором журналістських розслідувань інтернет-видання «Українська правда».

З червня 2007 — редактор-спецкореспондент програми «Свобода Савіка Шустера» на телеканалі «Інтер», яка в 2008 переїхала на телеканал «Україна» і змінила назву на «Шустер LIVE». Згодом Савік Шустер заснував компанію «Студія Савіка Шустера» (Savik Shuster's Studio), яка займається виробництвом аналітичних ток-шоу; Найєм став одним з працівників (редактором) в цій фірмі.

У листопаді 2009, «Студія Савіка Шустера» разом з каналом ТВі, розпочав спільний проект — програму «Чорне та біле», ведучим якого став Найєм. Всього вже вийшло близько 40 випусків.

22 грудня 2010 оголошує про розірвання всіх угод з продакшн-компанією «Студія Савіка Шустера», в тому числі агентської угоди та договору із «Шустер live», зазначивши, що це відбулося за обопільною згодою, без конфліктів і з перспективою на майбутнє співробітництво.

У січні 2011 продовжив співпрацю з продакшн-компанією «Студія Савіка Шустера» на гонорарній основі і став ведучим і автором нової програми «After live» на «Першому національному» про політичне ток-шоу «Шустер live» за лаштунками. У лютому покинув проект через те, що з програми вирізали синхрон Савіка Шустера про розмову з Сергієм Льовочкіним про перехід Шустера на «Перший національний». Сам Шустер пояснив заяву Найєма пошуками «ворогів з високим рейтингом» і запевнив, що «After live» залишиться в ефірі, але з іншим ведучим — Георгієм Тихим.

Випадок із затриманням

13 грудня 2010 Мустафу Найєма затримали співробітники підрозділу «Беркут», пояснивши це тим, що він «особа кавказької національності».У той же день його відпустили з Подільського райвідділу міліції.14 грудня він написав статтю «Ксенофобія не повинна стати обличчям української національності» з описом подій і вимогою звільнити співробітника, який його затримав і не побажав принести свої вибачення. 16 грудня завершилося службове розслідування, яке встановило, що міліціонер в спілкуванні з журналістом дозволив собі некоректні висловлювання на його адресу, за що він дістав сувору догану.

Особисте життя

Одружений. Дружина Настя Іванова — фотокореспондент журналу «Коммерсантъ». 13 січня 2008 в них народився хлопчик, якого назвали Марк-Міхей.

Цікаві факти

  • У грудні 2009, Найєм опинився серед журналістів, які протягом трьох годин у прямому ефірі каналу «Україна» ставили питання кандидату в президенти України Віктору Федоровичу Януковичу. Мустафа спитав про незаконний шлях здобуття кандидатом своєї резиденції — «Межигір'я». (Сам Мустафа, разом з Сергієм Лещенком, зробив кілька публікацій на цю тему, які були розміщені на «УП»). Кандидат не спромігся гідно відповісти на незручне питання. Відео-відрізок передачі з конфузом майбутнього президента, обійшов всі провідні українські медіа-ресурси та став доволі популярним в інтернеті.
  • Мустафа Найєм, як ведучий передачі Сьогодні. Про головне на телеканалі ТВІ на закінчення діалогу з кожним депутатом-гостем студії ставив своє традиційне запитання про голосування чужими картками в обхід Конституції України.
  • У зв'язку зі зміною власників телеканалу ТВі, народний депутат ВО «Батьківщини» Микола Княжицький назвав Мустафу Найєма брехуном та провокатором.
  • У травні 2013 Мустафа Найем як незалежний член міжнародного журі конкурсу блогів «The Bobs» номінував блог Олени Білозерської. Однак після протестів промосковських і прокомуністичних організацій організатори конкурсу «The Bobs» скасували премію номінації «Найкращий україномовний блог».
  • Після інциденту, який стався під час мітингу опозиційних сил в рамках акції «Вставай, Україно!» Мустафа Найєм звинуватив Василя Бойка, голову Білоцерківської організації «Молоді регіони», у організації заворушень. В подальшому, після заяви Партії регіонів про непричетність функціонерів «Молодих регіонів» до інциденту, він приніс свої вибачення В.Бойку.
  • Мустафа Найєм став прототипом одного з персонажів українського мультсеріалу Казкова Русь.
  • Найєм — активний користувач соціальної мережі Facebook. Довгий час він очолював рейтинг популярності серед українських користувачів мережі, але у березні 2014 його випередив Арсен Аваков. Станом на 24 червня 2014 у Мустафи 138 тис. підписників.
  • 21 листопада 2013 зробив запис у FB із закликом прийти на Майдан, що і стало початком Євромайдана. Цей пост зібрав 1600 лайків, 1225 комментарів і майже 900 перепостів.
  • 14 вересня 2014 публічно оголосив про закінчення журналістської діяльності і намір бути політиком. Балотувався у раду від Блока Порошенко.
Прочитано 1638 раз
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework