Невідома Житомирщина: «Тут буде новий хутір, який назвемо іменем брата — Мотовилівкою»

Село Мотовилівка розташоване на річці Каранька, яка недалеко від Любара впадає в річку Случ. 

За переказами село засновано у XIII ст., але перша документальна згадка в акті від 7 грудня 1601 р під назвою Мотилевка в списку міст і сіл Любарської волості, Луцького повіту, що були спустошені і спалені татарами.

Існує переказ, що в давнину на території Мотовилівки був хутір, який належав господарю Мотовилу. Біля хутора були непрохідні ліси. Будинок князя був на підвищеному місці, з якого було видно весь хутір.

Темної ночі 1241 року з західної сторони села, з лісу, почувся сильний шум. Господар наказав стрільцям бути готовими до оборони, а сестру свою Лівію послав до свого дядька по допомогу. Сестра заблукала і вилізла на високе дерево, щоб побачити хутір. Вона бачила, як над річкою стояв її брат і один стріляв із лука.

Коли стріл не стало, він заховався за колодою, але хтось з ворогів скинув його у річку. Господар протягнув руку за допомогою. В цей час ворожа стріла попала йому в голову і він потонув. Сестра все це бачила. Після цього вона довго переховувалась у лісі.

Коли татари спалили хутір, залишивши його, вона повернулась і сказала: «Тут буде новий хутір, який назвемо іменем брата — Мотовилівкою».

У 1885 р. село належало до Мотовилівської волості, Житомирського повіту.

В адміністративному плані повіт поділяється на 5 поліцейських округів: Горошки, Черняхів, Чуднів, Янушполь і Котельня (раніше Кодня), які обіймають 20 волостей: Бараші, Фасова, Горошки й Ушомир (до 1 округу); Бежів, Черняхів і Пулини (до 2 округу); Чуднів, Красносілка, П'ятка і Троянів (до 3 округу); Янушполь, Краснополь, Мотовилівка, Ожадівка (до 4 поліцейського округу); Андрушівка, Кодня, Котельня, Левків і Солотвин (до 5 округу). Округи судових інквірентів (слідчих) знаходяться: 1 — 4 — у Житомирі; 5-ий — у Горошках; 6-ий — у Чуднові.

На фото замок у Мотовилівці, який нажаль не зберігся.

 

Прочитано 2458 раз

Последнее изменение Вторник, 13/12/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework