×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 525.

Шелушков Григорій Іванович

n 0607155072Шелушков Григорій Іванович народився 19 травня 1899 року в селі Рудня-Бронська Рогачівського району Гомельської області Білорусії в селянській сім'ї. Білорус.

З малих років Григорій Іванович наймитував, заробляючи на хліб. Після Жовтневої революції на початку 1918 року Григорій Шелушков добровільно пішов до Червоної Армії, приймав участь у Громадянської війни. По закінченні війни продовжив службу в лавах Червоної Армії, у 1925 році став членом ВКП(б).

У 1926 році Григорій Іванович демобілізувався і працював спочатку рахівником в окружній страховій касі міста Полтава, а потім – на різних господарських посадах Полтавського окружного будівельного тресту.

У 1929 році Григорій Шелушков обирається секретарем партійної організації будівельного тресту, а в 1931 році – секретарем партійної організації залізничної станції Гребінка. З 1932 по 1937 рік був на профспілковій і господарської роботи. У 1937 році Григорій Шелушков переїздить до Бердичева, де стає секретарем парткому машинобудівного заводу "Прогрес", згодом – інструктором Бердичівського райкому партії. У 1940 році його обирають першим секретарем Коростишівського райкому КП(б)У і Григорій Іванович полишає Бердичів.

Коли почалася Велика Вітчизняна війна, Житомирський обком КП(б)У зайнявся підбором кадрів для роботи в тилу ворога. Секретарем підпільного обкому партії був затверджений Григорій Шелушков. На початку липня 1941 року він прибув до Житомира і влаштувався двірником на хлібозаводі. Тут знайомився з обстановкою, вивчав людей і встановлював зв'язку.

На початку 1942 року в Житомирі Григорію Шелушкову вдалося створити близько 20 підпільних груп. Він встановив зв'язки з підпільними групами в Коростишівському, Чуднівському, Потіївського, Брусилівському, Житомирському районах. У березні 1942 року була створена керівна трійка на чолі з Григорієм Шелушковим. Трійка встановила тісний зв'язок з підпільними групами області і розгорнула активну підпільну боротьбу проти окупантів.

Діяльність підпільних організацій і груп другої половини 1941 року і першої половини 1942 року характеризується проведенням агітаційно-масової роботи серед населення, збором зброї та боєприпасів для ведення подальшої боротьби. Підпільні організації видавали антифашистські листівки і відозви, які з перших місяців діяльності підпілля переписувалися від руки і поширювалися серед населення.

У березні 1942 року було створено дві друкарні в Житомирі, а також по одній – у Чуднівському і Коростишівському районах, придбано 5 друкарських машинок. Це дало можливість розширити випуск листівок і посилити політичну роботу серед населення. Створений раніше штаб партизанського руху на чолі з Григорієм Шелушковим фактично виконував функції підпільного обкому партії, у серпні 1942 року був перейменований в обласній підпільний комітет. Незабаром підпільний обком очолив діяльність всіх організацій і груп міста, а потім і області.

В кінці 1942 року на Житомирщині вже діяло близько 75 підпільних організацій і груп (у тому числі 12 райкомів), які об'єднували майже 2,5 тисячі осіб. У розпорядженні підпільних організацій було 28 радіоприймачів, 5 друкарень, 5 друкарських машинок, які використовувалися для розмноження листівок і газет. Підпільними організаціями Житомирщини у період німецько-фашистської окупації було віддруковано 102500 примірників листівок.

Велику допомогу надавали підпільники області партизанським загонам і з'єднанням. Вони підготували і відправили до партизанів 2364 бійця, доставили 1502 гвинтівки, 3243 гранати, 11 станкових і 70 ручних кулеметів, 31 автомат, 56 пістолетів, близько 200 тисяч набоїв, 16 центнерів толу, 245 снарядів і мін. Підпільні організації області постачали партизанські загони продуктами харчування, одягом, взуттям, медикаментами, допомагали їм розвідкою. Було організовано 4 майстерні для ремонту зброї.

Силами підпільних організацій пущено під укіс 34 ворожих ешелони з живою силою і технікою ворога, висаджено 18 мостів, знищено 19 автомашин. Підпільники руйнували телефонний та телеграфний зв'язок, громили гарнізони німців. Велику роботу вони провели по організації масового саботажу політичних, економічних і військових заходів окупантів.

Для обговорення завдань подальшої боротьби з окупантами 10 квітня 1943 була скликана партійна конференція. У ній взяло участь 19 делегатів від районних і низових організацій. Конференція вирішила посилити збройну боротьбу з фашистами та їх посібниками, створювати нові та нові партизанські загони. На конференції було обрано обласний комітет партії. Секретарями обкому вибрали Григорія Івановича Шелушкова і Олексія Дем'яновича Бородія.

У травні 1943 року підпільний обком партії готував вихід підпільників у партизанські загони, щоб розгорнути масову відкриту боротьбу з німецькими окупантами. Але перед самим проведенням цієї операції, 25 травня 1943 року, провокатори, які проникли до комітету, видали його керівників. У цей час був заарештований і Григорій Шелушков. 30 травня 1943 після жорстоких тортур у катівнях гестапо Григорій Іванович Шелушков і Олексій Дем'янович Бородій були розстріляні.

Указом Президії Верховної Ради СРСР від 8 травня 1965 року за особливі заслуги в організації і керівництві Житомирським підпільним обкомом партії, мужність і героїзм, проявлені в боротьбі проти німецько-фашистських загарбників у період Великої Вітчизняної війни секретарю Житомирського підпільного обкому КП(б)У Шелушкову Григорію Івановичу присвоєно звання Герой Радянського Союзу (посмертно) та нагороджено орденом Леніна.

В обласному центрі України — місті Житомирі іменем Героя названа вулиця, на якій йому встановлено пам'ятник-погруддя. В лісі поблизу села Довжик, в трьох кілометрах від Житомира, побудований обеліск на місці розстрілу Г.І. Шелушкова та О.Д. Бородія. У місті Коростишеві Житомирської області на Алеї Героїв Г. І. Шелушкову встановлено погруддя.

В Бердичеві одна з вулиць носить ім'я Героя. Назву вулиці присвоєно на відзнаку 30-річчя Перемоги радянського народу у Великій Вітчизняній війні 15 травня 1975 року рішенням виконкому №304 (до цього вулиця носила назву Семенівська). На стіні багатоповерхового житлового будинку №3 встановлено меморіальну дошку на честь Героя Радянського Союзу Григорія Івановича Шелушкова. Також на стіні центральної прохідної машинобудівного заводу "Прогрес" також встановлено меморіальну дошку. У музеї історії машинобудівного заводу "Прогрес" розміщено історичні матеріали, які описують життєвих шлях Григорія Шелушкова та розміщено його бюст.

Прочитано 740 раз
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework