×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 525.

Ніна Матвіенко

n 1507155198Ніна Матвіенко народилася 10 жовтня 1947 року.

C. Неділище Житомирської області, Україна.

Була п'ятим з одинадцяти дітей у сім'ї Митрофана Устиновича та Антоніни Ільковни Матвієнко.

Вчилася в школі-інтернаті для дітей з багатодітних сімей у с. Потіївка Радомишльського району Житомирської області.

З 1968 року, після закінчення вокальної студії при Українському народному хорі ім. Г. Верьовки (викладач по вокалу - Юлія Кроткевіч), - його солістка. Співпрацює також з вокальним тріо «Золоті ключі». В якості солістки хору перемогла на Всеукраїнському конкурсі «Молоді голоси» (1978), Всесоюзному телевізійному конкурсі «З піснею по життю» (1979), Всесвітньому конкурсі фольклорних пісень у Братиславі (1979), XII Всесвітньому фестивалі молоді і студентів у Москві (1985) . У 1979 році вона стала заслуженою, а в 1985 р. - звання народної артистки України. З 1991 року є солісткою Національного ансамблю солістів «Київська Камерата».

У репертуарі співачки багато народних пісень, серед яких обрядові, ліричні, гумористичні, пісні-балади, українські пісні XVII-XVIII ст. Співпрацює Ніна Матвієнко і з відомими українськими композиторами - Євгеном Станковичем, Олегом Ківой, Мирославом Скориком, Іриною Кириліної, Ганною Гаврилець та ін.

Співачка веде активну гастрольно-концертну діяльність. Ніна Матвієнко з успіхом гастролювала в багатьох країнах світу, таких як Польща, Фінляндія, Франція, Чехія, Канада, Мексика, США. Її творчість широко тиражований на різноманітних носіях - від грамплатівок до компакт-дисків.

У 1975 році заочно закінчила філологічний факультет Київського університету, активно займалася літературною творчістю. Є професором кафедри музичного мистецтва Київського національного університету культури і мистецтв.

Знімалася в телеспектаклю («Маруся Чурай», «Катерина Білокур»; «Розлилися води на четіре броду»), художніх фільмах («Не мине й року ...», 1973;« Прощайте, фараони! », 1974;« Солом'яні дзвони », 1987), брала участь в радіовиставах (« Політ стріли »,« Кларнети ніжності »). У 1988 році з Ніною Матвієнко був знятий відеофільм «Русалкіна тиждень». З 1989 року - член Спілки кінематографістів України.

  Вона також озвучила ряд науково-популярних, хронікально-документальних кінофільмів, кілька теле-і радіопрограм. Ніна Матвієнко зіграла 16 вистав з нью-йоркським театром La Mama E. T. C. Серед авторських театрально-режисерських робіт актриси - музичний спектакль «Під сонцем» (1997) за участю японського танцівника Тадаші Ендо, а також грандіозне музично-сценічне дійство «Золотий камінь посіємо ми» (1998).

З 2004 року бере активну участь у політичному житті країни.

  Сімья.

У 1971 році вийшла заміж за художника Петра Гончара (нар. 1949) - сина відомого українського фольклориста й етнографа Івана Гончара.

Пара має трьох дітей - синів Івана (нар. 1973), Андрія (нар. 1974) і доньку  Антоніну (нар. 1981). Сини пішли шляхом батька, обидва вони - художники. У 2005 році Іван Матвієнко постригся в ченці.  Донька продовжує справу матері.

Нагороди.

Матвієнко Ніна Митрофанівна Герой України (з врученням ордена Держави, 21.01.2006 - за вершинний пісенний талант, що пробуджує і звеличували духовну силу українського народу).

У 1996 році співачка була нагороджена вищою відзнакою Фонду Міжнародної премії імені М. А. Касьяна - орденом Миколи Чудотворця.

У 1997 році Ніна Матвієнко стала кавалером ордена княгині Ольги III ступеня.

Лауреат Державної премії України ім. Т. Шевченка (1988).

Прочитано 862 раз

Другие материалы в этой категории:

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework