Linux Хостинг от HostPro  

 

 

 

Недашківська Раїса Степанівна

i 09111518 1Раї́са Степа́нівна Недашкі́вська (17 лютого 1943, с. Старі Вороб'ї, Малинський район, Житомирська область) — українська актриса театру та кіно, громадський діяч. Народна артистка України (1993).

Біографія

Шкільну освіту здобула у Києві (вчилася у середній школі № 87). В дитинстві Раїса Недашківська захоплювалася танцями, була солісткою хореографічного ансамблю Палацу піонерів, де її зустрів кінорежисер Віктор Івченко, який шукав юну актрису для втілення образу Мавки у фільмі «Лісова пісня». 17-річна школярка отримала цю роль; на час виходу фильму на екрани (1960) стала студенткою Київського театрального інституту (курс В. Івченка). Закінчивши інститут у 1965 році, знімалася у численних кінофільмах (загалом понад 60 фільмів), переважно — виробництва Київської кіностудії імені О.Довженка.

1980–1993 — працювала в Київському молодіжному театрі, на сцені якого грала у виставах «Сірано де Бержерак» (Роксана), «За двома зайцями» (Секлета) та інших. Творець декількох моновистав (зокрема, «Канте Хондо» за Ф. Гарсія Лоркою, «Щастя» за Лесею Українкою), численних літературно-драматичних композицій. У 1994–2001 роках — художній керівник Театру «Під зоряним небом» у приміщенні Київського планетарію.

Проводить значну громадську роботу у якості першої заступниці голови правління Національної спілки театральних діячів України. Активно підтримала Євромайдан, поширює об'єктивну інформацію про події в Україні серед російського театрального загалу.

Фільмографія

1961 — «Лісова пісня» - Мавка

1961 — «Дмитро Горицвіт» - Мар'яна

1962 — «Теелфоністка» - Мехрібан

1962 — «Подорож у квітень» - Мариця

1964 — «Царська наречена» - Марфа

1964 — «Стежки Алтаю» - Рита

1964 — «Сон» — Причинна‎

1965 — «Гадюка» — Лялечка Варенцова

1965 — «Хочу вірити» - Галя Наливайко

1966 — «Формула райдуги» - Люся

1967 — «Комісар» - Марія Магазаник

1968 — «Помилка Оноре де Бальзака» - Анна Мнішек

1968 — «Кроки по землі» - Ганна

1970 — «Мир хатам, війна палацам» - Роза

1970 — «Хліб та сіль» - Фросина

1971 — «Алло, Варшава!» - Рената

1971 — «Лада з країни Берендеїв» - Гамаюн

1972 — «Юлька» - Валентина Романівна

1972 — «Пізнай себе» - Галя

1973 — «Треба любити» - Айна

1977 — «Запрошення до танцю»

1977 — «Народжена революцією» (10 серій) - Анна Савельєва

1978 — «А щастя поряд» - Рано

1979 — «Вавілон ХХ» - Рузя

1979 — «Вигідний контракт» (4 серії) - офіціантка Віра

1979 — «На ринг викликається...» - журналістка

1980 — «Страх»

1981 — «Довгий шлях у лабіринті» - Дарина Федорівна

1981 — «Ярослав Мудрий» - Рогніда

1985 — «Суєта» - Явдоха

1986 — «Кармелюк» - удова

1986 — «Міст через життя» - Катерина Дмитрівна

1986 — «На кінчику меча» - Люба, сестра Турчина

1986 — «Червоні черевички» - Орина

1986 — «Право вирішувати» - Гозель

1987 — «Не хочу бути перехожим» - Айсолтан

1989 — «Биндюжник та Король» - Нехама

1990 — «Меланхолійний вальс» - Мати Софі

1990 — «Буйна» — Катерина Білокур

1991 — «Чудо в краю забуття» - В'юцька

1991 — «Народний Малахій» - Агапія

1991 — «Феофанія, яка малює смерть» - мати Феофанії

1992 — «Голос трави»

1992 - 1997 - «Тарас Шевченко. Заповіт» (12 серій) - Софія Енгельгард

1993 — «Сад Гетсиманський» - мати Чумаків

1993 — «Кайдашева сім'я» - ігуменя

1994 — «Дорога на Січ» - Мати Орисі

1995 — «Об'єкт «Джей»

1995 — 2003 — «Роксолана» — пані Лісовська

1999 — «Посмішка звіра» (10 серій) - Кіра Іванівна

2000 — «Чорна рада» (9 серій)

2001 — «Молитва за гетьмана Мазепу»

2002 — «Таємниця Чингісхана»

2006 — «Утьосов. Пісня довжиною в життя» - Повитуха

2007 — «Богдан-Зиновій Хмельницький»

2007 — «Одна любо душі моєї» - Ольга Іллінська

Документальний фільм про долю та творчість актриси[ред. • ред. код]

2010 — «Світло Раїси Недашківської»: Телерадіокомпанія «Глас», Україна; режисер — Людмила Михалевич.

Нагороди та відзнаки]

1969 — Заслужена артистка УРСР

1979 — Гран-прі за найкращу жіночу роль у фільмі «А щастя поруч» (1978)

1988 — Лауреат премії «Ніка» в номінації «Роль другого плану» за роль Марії у фільмі «Комісар» (1967)

1993 — Міжнародний кінофестиваль «Білий лелека» — найкраща жіноча роль

1993 — Народна артистка України

1994 — Гран-прі за найкращу жіночу роль у фільмі «Голос трави» на авторському фестивалі «Сузір'я»

1998 — Премія ім. С. Ф. Бондарчука за внесок у мистецтво на міжнародному кінофестивалі «Золотий витязь»

2000 — Кавалер ордену Княгині Ольги III ступеня

2006 — Кавалер ордену Княгині Ольги II ступеня

Почесна грамота Верховної Ради України

Прочитано 587 раз

Последнее изменение Понедельник, 09/11/2015

Другие материалы в этой категории:

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

 

 

 

 

 

 

 

 

marschrut

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

BP link u

Loading...

Go to top