Новий ЗУ «Про комерційний облік комунальних послуг»: платимо не лише за себе ,а й за сусіда?

  Декілька порад житомирянам, які дозволять зекономити на воді. 

    1 серпня в офіційній газеті Верховної Ради «Голос України» був опублікований закон «Про комерційний облік комунальних послуг», який набув чинності на наступний день після опублікування.

   ЗУ «Про комерційний облік комунальних послуг»

  Закон зобов’язує операторів зовнішніх інженерних мереж (тепломережі, водоканали) обладнати 100% житлових будинків побудинковими вузлами обліку (теплової енергії, води). Як зазначається в положенні документа, зробити це необхідно упродовж року з дати, коли закон набув чинності, тобто до серпня 2018-го. А обладнання житлових будинків приладами обліку теплої і холодної води має закінчитися через 2 роки після того, як закон вступив у дію, тобто до серпня 2019 року.

  Вищезазначений закон говорить, що витрати на обладнання будинків побудинковими вузлами, які понесли оператори зовнішніх інженерних мереж, відшкодовуватимуть споживачі комунальних послуг, які проживають у будинку. Мешканці сплачуватимуть внески за встановлення будинкового вузла обліку.

  У приміщеннях, де налічується більше одного споживача, закон зобов’язує встановити індивідуальні (квартирні) прилади обліку (або прилади-розподільники теплової енергії), які використовуються для розподілу показань будинкового приладу обліку. Варто зазначити, що ЗУ «Про комерційний облік комунальних послуг» забороняє приєднання до зовнішніх інженерних мереж збудованих будівель, не обладнаних приладами обліку згідно з його вимогами.

Декілька порад житомирянам, які дозволять зекономити на воді:

  1. Вмикати її лише тоді, коли користуєтеся. 
  2. Встановити на змішувачі насадки-аератори для економії води. Звичайний кран може пропускати до 16 літрів води за хвилину, а кран з аератором — 3–4 літри за хвилину. Використовуючи такі насадки-аератори, можна мити посуд, вмиватися і навіть приймати душ.
  3. Модернізувати зливний бачок. Варто замінити зливний бачок в туалеті на той, який використовує менше води. Для цього можна придбати спеціальний бачок з енергозберігаючою системою, що контролює подачу води, чи просто встановити в ньому наповнену водою пластикову пляшку (це допоможе зменшити об’єм води в бачку). Щоправда, не варто розраховувати, що завдяки такому рішенню ви зекономите аж надто багато.
  4. А наступна порада буде корисною для тих, хто зібрався придбати нову побутову техніку, або ж замінити свою стареньку пральну машину: варто купувати побутову техніку з високим класом енергоефективності. Пральна машина класу енергоспоживання «А+» і вище допоможе зекономити за місяць десятки літрів води. Також пральну машину варто заповнювати до кінця, але не перенавантажувати, оскільки це збільшує споживання електрики.
  5. Тим, хто хоче зекономити, експерти також радять приймати душ, а не ванну. Приймаючи душ упродовж п’яти хвилин, витрачається максимум 100 л води, а для наповнення ванни необхідно більше 200 літрів.

  За діючими тарифами, прийняти ванну в Україні можна в середньому за 25 гривень (в залежності від об’єму ванни і конкретного тарифу постачальника), а душ — усього за 4 гривні. Ранкова гігієна може обійтися у 2 гривні. Однак, варто пам’ятати, що тарифи на воду в усіх містах різні. Її вартість залежить від інфраструктури та економіки підприємства.

  За інформацією НКРЕКП (Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг), найбільше витрат йде саме на заробітні плати. Для прикладу, якщо українець витратив на холодну воду 100 гривень, 38,2 гривні піде на зарплату   співробітникам місцевого «Водоканалу», 27, 4 гривні буде витрачено на світло (насоси працюють на електроенергії), 21,2 гривні — на банківські послуги, перевірку лічильників, 70 копійок — на погашення відсотків по кредитам, 4,5 гривні — на ремонт, 6,5 гривень — на амортизацію і 1,5 гривні на податки та збори.

  Довідково. Законодавством України встановлені такі тарифи на послуги з централізованого опалення та послуги з централізованого постачання гарячої води для комунального підприємства «Житомиртеплокомуненерго» Житомирської міської ради:

–  з централізованого опалення:

– для абонентів житлових будинків з будинковими та квартирними приладами обліку теплової енергії – 623,49 грн/Гкал (з ПДВ);

– для абонентів житлових будинків без будинкових та квартирних приладів обліку теплової енергії – 14,91 грн за 1 кв. м, за місяць протягом періоду надання послуги з централізованого опалення (з ПДВ);

– з централізованого постачання гарячої води:

– за умови підключення рушникосушильників до систем гарячого водопостачання — 41,78 грн за 1 куб. м (з ПДВ);

– за відсутності рушникосушильників – 38,65 грн за 1 куб. м (з ПДВ).

А в КП «Житомирводоканал», відповідно до затверджених постанов №310 та №311 від 22.03.2017 року, з 15 квітня 2017 року діють наступні тарифи:

– централізоване водопостачання — 5,34 грн/м³ (без ПДВ);

– централізоване водовідведення — 6,11 грн/м³ (без ПДВ);

– послуги з централізованого постачання холодної води (з використанням внутрішньобудинкових систем) — 5,66 грн/м³ (без ПДВ);

– послуги з централізованого водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем) — 6,47 грн/м³ (без ПДВ).

За матеріалами obozrevatel.com та

news.financuae.

Підготувала Катерина Дейнека

Новини Житомира

 

Прочитано 1210 раз
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework