×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 525.

На Житомирщині відкрили пам’ятник Ніколі Терещенку

Серед сузір’я людей, які так багато зробили свого часу для тодішньої України, особливе місце займає династія Терещенків — підприємців зі світовим ім’ям, благодійників і меценатів.  Напередодні Дня Незалежності в Андрушівці увічнили їх пам'ять.
Про це йдеться у сюжеті  Житомирського ОДТРК.

«На території мальовничого парку урочисто відкрили пам’ятник найстаршому серед братів Терещенків – Ніколі Артемійовичу, якому судилося перевершити свого батька в усіх його починаннях, стати згодом найбагатшим і найвідомішим представником роду, засновником тих традицій, якими керувалися наступні покоління великої родини і  який своїми добрими справами увійшов в історію Андрушівщини. Завдячуючи Ніколі Терещенку у 1873 році  Андрушівський цукровий завод, заснований його родиною, було реконструйовано і механізовано. Проте підприємець працював не лише над розвитком заводу, переймаючи найсучасніші технології виробництва цукру, а й дбав про благоустрій населеного пункту. За його кошти збудовано театр, школу, ремісниче училище, гуртожиток, лікарню, зведено житлові будинки в районі вулиць Радіщева та Заводської, вимощено бруківкою вулиці, прокладено залізничну колію. Він збагатив рідкісними породами дерев парк та перебудував маєток родини, в якому нині розміщується загальноосвітня школа», - йдеться у сюжеті.
«Сучасним підприємцям є у кого вчитися і брати приклад. Але багатства мало – необхідна щедра, небайдужа душа, здатна на милосердя. Андрушівщина пишається тим, що в нинішній нелегкий та прагматичний час є люди, які продовжують започатковані родиною Терещенків традиції благодійності. Справжнім місцевим меценатом є приватний підприємець Євгеній Гринишин, саме завдячуючи його ініціативі, зусиллям  та коштам і було споруджено пам’ятник.
Спеціально на церемонію відкриття пам’ятника Ніколі Артемійовичу прибув його прямий нащадок - пра-правнук великого мецената Мішель Терещенко. Нині він опікується родинним гніздом у місті Глухові на Сумщині, де жили його предки, і мріє про українське громадянство».

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework