Житомирянам на замітку: паровий млин у Новій Чорториї

Хочете урізноманітнити життя яскравими враженнями, тоді Вам на Паровий млин, що у Новій Чорториї (Любарський район, Житомирської області). Збережена і досі діюча споруда милує око туристів і місцевих жителів.

Будівництво млину прийшлося на другу половину 19 століття. Завершили п’ятиповерхову будівлю у 1870-х роках. Споруда виконана у промисловому стилі і розташована на березі річки Случ. Граф Оржевський, відомий підприємець того часу, профінансував будівництво кількох будівель, що згодом отримали статус пам’яток архітектури, зокрема за його кошти побудували і паровий млин. Це був перший паровий млин, побудований на сучасній Житомирщині.

Деякий час у будівлі працювала електростанція, після чого була закрита і так простояла кілька років. У даний момент у будівлі працює Новочорторийський млинзавод.

Будівля і досі діюча, хоч і вітер часу вніс корективи у технології, що застосовуються у млині. З боку річки будівля має 7 поверхів, а із берега – 5. Поруч двоповерхова будівля, яку використовують у якості складу.

Село знаходиться за 100 км від Житомира, з яким є автобусне сполучення. Автомобілем можна доїхати із Любара у напрямку Стара Чортория або Нова Чортория, відстань близько 13 км. Паровий млин знаходиться на виїзді із Нової Чорториї у напрямку Старої Чорториї з правого боку на березі ріки.

 

 

Последнее изменение Понедельник, 01/08/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework