Україна готова до планових щеплень проти поліомієліту

Без планових щеплень проти поліомієліту Україна приречена на нові спалахи хвороби. Такою була тема прес-конференції, що відбулася 26 вересня 2016 р., в Українському кризовому медіа-центрі.

Захід присвячений появі в Україні бівалентної оральної поліовакцини (бОПВ) та важливості забезпечення планової імунізації дітей проти поліомієліту та проведений за ініціативою Ротарі в Україні, Національного комітету Поліо Плюс та ГО «Батьки за вакцинацію».

В прес-конференції взяли участь:

- Оксана Сивак, Заступник Міністра охорони здоров’я з питань європейської інтеграції
- Сергій Платов, Заступник Начальника Департаменту громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України
- Ольга Яловенко – заступник Голови Національного комітету Поліо Плюс в Україні
- Наталія Рибачик – член правління ГО «Батьки за вакцинацію»

Сергій Платов повідомив, що відсьогодні бОПВ почали розвозити по регіонам України. Перша партія, а це 1,378 тис. доз, до кінця тижня має бути в медичних закладах. Він нагадав, що до спалаху поліо призвів наднизький рівень охоплення вакцинацією. І для того, щоб до кінця подолати ситуацію, яка призвела до спалаху, необхідно продовжити вакцинацію згідно з календарем щеплень. Тому ми закликаємо батьків активно приводити дітей на щеплення. Україна має для цього вакцини – і інактивовану поліовакцину (в тому числі, у складі комбінованих вакцин), і оральну полівакцину, яка забезпечую суспільний імунітет.
Сергій Платов підкреслив, що турова (додаткова) вакцинація проти поліомієліту, яка була проведена в Україні в зв’язку зі спалахом, не відміняє планової. Тому діти мають отримати щеплення згідно з календарем щеплень. Він також додав, в подальшому проблем з наявністю вакцин не має бути, оскільки вони були пов’язані з переходом на іншу схему закупівель.

Оксана Сивак повідомила, що основним напрямом дій залишається продовження імунізації дітей вакциною ОПВ, з метою отримання кожною дитиною віком до 6 років трьох доз ОПВ, а віком від 6 років до 10 років - однієї дози ОПВ. Потрібно підвищити рівень охоплення вакцинацією від поліомієліту, оскільки сьогодні відсоток охоплення дітей першого року життя проти цього захворювання становить 41,1 %, що є недостатнім.
Також Оксана Сивак повідомила, що одним з завдань нещодавно створеного Центру громадського здоров’я МОЗ є проведення просвітницької роботи, зокрема, серед батьків про важливість щеплень.

Наталія Рибачик нагадала, що завдяки вакцинації були подолані страшні інфекційні хвороби, саме щеплення зробили жахливі епідемії історією. Але, на жаль, не всі це розуміють. Батьки – це дуже вразливий сегмент населення. І якщо сьогодні хтось напише, що грудне вигодовування шкодить здоров’ю дитини, перекрутить факти та притягне за вуха якісь сумнівні аргументи, то вже завтра якась матуся буде перетягувати груди та відмовлятися від грудного вигодовування.

Хоча всім відомо, що грудне молоко – найкраща їжа для новонародженої дитини. Так саме й з вакцинацією – незаперечний факт, що завдяки вакцинації були подолані страшні інфекційні хвороби, саме щеплення зробили жахливі епідемії історією. Але, нажаль, не всі це розуміють. Через брак достовірної інформації нічим непідкріплені лозунги антивакцинаторів звучать гучніше, ніж здоровий глузд.

В нашій країні дуже низький рівень обізнаності щодо ролі та значення вакцинації. Поліомієліт подоланий на 99%, залишилось зробити кілька кроків, щоб назавжди позбавити людство від цієї хвороби. Тому надзвичайно важливо, щоб вакцини завжди буди в поліклініці, а батьки усвідомлювали, навіщо вони ведуть дитину робити щеплення.

Ольга Яловенко повідомила, що протягом останніх 30 років боротьба за повне викорінення поліомієліту в світі є найбільшим та найпріорітетнішим проектом Ротарі.
Вона зазначила, що саме завдяки вакцинам проти поліомієліту людство майже забуло, яка це страшна хвороба, і наскільки жахливі викликані нею епідемії. Завдяки масовій вакцинації дітей в рамках Глобальної ініціативи по ліквідації поліомієліту (ГІЛП) захворюваність знизилася на 99% з 1988 р. Але нещодавній спалах хвороби в Нігерії показав, що там, де рівень охоплення вакцинацією сягає менш ніж 95%, є ризик повернення хвороби. В Україні цей рівень зараз нижче, тому важливо продовжувати планову вакцинацію проти поліомієліту.

«Представники Ротарі в Україні вдячні партнерам з МОЗ, ВООЗ та ЮНІСЕФ, небайдужим лікарям та батькам за роботу по подоланню спалаху поліомієліту в Україні 2015 року. Разом ми змогли подолати спалах, давайте не втратимо цих досягнень», - звернулася О.Яловенко до журналістів та батьків. «Ми злагоджено попрацювали, і зараз у нас вже є потужна інформаційна база, є вакцини, є ГО «Батьки за вакцинацію», яка готова об’єднувати батьків та проводити просвітницьку кампанію, є вакцини», - додала вона. Також Ольга Яловенко звернулася до ЗМІ з проханням привернути увагу батьків до важливості планових щеплень.

Відеозапис прес-конференції дивіться за посиланням
https://www.youtube.com/watch?v=WelmXtbWfio&spfreload=10

Довідкова інформація:
Поліомієлітом називають дитячий спинальний параліч, також це захворювання відоме під назвою – хвороба Гейне-Медіна. Поліомієліт – це важке інфекційне захворювання, яке виникає в результаті попадання в організм фільтруючого вірусу (найдрібніший ентеровірус), який вражає сіру речовину передніх рогів спинного мозку, а також рухові ядра стовбура, що в результаті призводить до паралічу. Поліомієліт найчастіше вражає дітей віком до 5 років. У більшості інфікованих дітей хвороба проходить без симптомів. Проте, у деяких випадках інфекція може викликати параліч нижніх або верхніх кінцівок або навіть смерть, вражаючи нервову систему та зупиняючи функцію дихання. (За статистичними даними, поліомієліт викликає параліч в 1 із 200 випадків захворювань. Рівень смертності серед паралізованих сягає від 5 до 10%).

Поліомієліт - одна з небагатьох інфекцій, які можуть бути повністю ліквідовані, тому що поліовірус уражає тільки людей, існує ефективна вакцина, а імунітет зберігається протягом всього життя. Саме сьогодні є реальна можливість подолати цю страшну недугу назавжди, адже завдяки масовій вакцинації дітей в рамках Глобальної ініціативи по ліквідації поліомієліту (ГІЛП) захворюваність знизилася на 99% з 1988 р.
- В липні 2015 року були зафіксовані 2 випадки захворювання дітей на поліомієліт на Закарпатті, і наприкінці серпня 2015 року міжнародними організаціями з охорони здоров’я було підтверджено спалах поліомієліту в Україні. Причиною спалаху поліомієліту визнано хронічно низький рівень імунізації в країні за останні декілька років. У 2014 р. менше 50% дітей були вакциновані взагалі або вакциновані не повністю. В 2015 р. рівень імунізації проти поліомієліту серед дітей до 1 року впав до 14%. У відповідь на спалах в Україні пройшла трьохраундова додаткова імунізація, в ході якої в першому турі вакцинацією було охоплено 65 % дітей, в другому – 75 %, в третьому – майже 82 %. Місія з оцінки реагування на спалах поліомієліту у квітні 2016 року оголосила про ймовірне припинення поширення поліовірусу в Україні, але вказала на прогалини у програмах імунізації та епіднагляду, що ставлять Україну у зону високого ризику появи нового спалаху.

- 18 квітня 2016 року Україна в рамках стратегічного плану по ліквідації поліомієліту в світі офіційно відмовилася від використання трьохвалетної оральної полівакцини (ОПВ) та перейшла на використання бівалентної оральної полівакцини (бОПВ). Але фактично, вакцина бОПВ з’явилася в Україні лише зараз - через 5 місяців після переходу.
- Ротарі в Україні є частиною Ротарі Інтернешнл (Rotary International англ.) - міжнародної неурядової асоціації, яка об'єднує Ротарі клуби по всьому світу. Одним з напрямків діяльності Ротарі є боротьба з захворюваннями. Протягом останніх 30 років боротьба за повне викорінення поліомієліту в світі є найбільшим та найпріорітетнішим проектом Ротарі.

- Ротарійський Національний Комітет Поліо Плюс в Україні створений в рамках ініціативи СТОП ПОЛІО Україна у відповідь на спалах поліомієліту в Україні в 2015 рр.. з метою активної участі у реалізації плану подолання спалаху. Ротарійці приймали безпосередню участь у поширенні достовірної та актуальної інформації про поліомієліт, вакцини, спалах та заходи з додаткової вакцинації для припинення циркуляції поліовірусу. Ротарі в Україні виступає на підтримку рутинної імунізації проти поліомієліту та сприяє формуванню суспільної свідомості щодо вакцинації проти цієї хвороби з метою повної ліквідації поліомієліту в усьому світі.

- Громадська організація «Батьки за вакцинацію» об’єднує свідомих батьків, які відповідально ставляться до здоров’я дітей та розуміють значення вакцинації у формуванні імунітету кожної людини.

 

Прочитано 5488 раз

Последнее изменение Вторник, 27/09/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework