8 маловідомих фактів про Житомир

  Відомо, що Житомир – одне з найстаріших міст України, засноване 884 року.

  Це батьківщина Святослава Ріхтера та Сергія Корольова. Але мало хто знає, що тут до сьогоднішнього дня збереглося багато старовинних будівель, найстаріший театр та унікальна водонапірна башня в Україні.

  Сьогодні ми підготували для вас 8 маловідомих фактів про наше місто.

  1. Походження міста

  Згідно багаторічних досліджень краєзнавця Георгія Мокрицького, Житомир виник як портове торгове місто на берегах річки Тетерів. За часів його заснування Тетерів була судохідною і по ній пролягав торговий шлях греків.

  2. Королівський шлях

  Через Житомир проходить найстаріший та найдовший торговий шлях - Via Regia, або ж "Королівський шлях". Він існує вже понад 2 тис.років та об’єднує вісім європейських країн. Шлях починається в Іспанії, проходить через Європу до України, де через Львів – на Житомир. Багато сторіч цим шляхом ходили торговці, митці та студенти, розносячи по світу свої духовні надбання.

3. Перша заасфальтована вулиця

  Головна вулиця Житомира – пішохідна Михайлівська. Раніше вона називалася Пилипонівською, бо виникла на місці села Пилипонівці у 1850-х роках. На Михайлівську її перейменували у 1888 році на честь купця Михайла Хаботіна, який збудував за власний кошт Михайлівський собор на початку вулиці. У 1936 році це була перша заасфальтована вулиця у нашому місті.

4. Промисловий гігант

  Не зважаючи на те, що після 1991 року багато підприємств міста опинились у скрутному становищі, колишньою "партійно елітою" були розграбовані та приватизовані заводи, на сьогодні економіка міста стала стрімко розвиватись. Зараз у Житомирі та на околицях діє близько сотні великих підприємств. Тут виготовляють взуття, кондитерські, молочні, м’ясні вироби, одяг, будівельні матеріали, котли, меблі та медикаменти для всієї України.

5. Єврейський інститут

  Корпус природничого факультету Житомирського державного університету імені Івана Франка у 1884 році був Єврейським учительським інститутом. Вже у 1885 році його закрили "за непотрібністю". 1887 року відкрили тут єврейське училище, у 1890-му – чоловічу гімназію. За радянських часів тут була хіміко-технічна школа, факультет іноземних мов, а вже у 1972 році будівлю передали природничому факультету.

6. Найстаріший театр України

  Житомирська обласна державна філармонія була побудована у 1858 році як театр за проектом відомого архітектора Іванна Штромма. Розповідають, що пам’ятка архітектури з’явилась у Житомирі випадково: план будівлі переплутали і замість звичайного провінційного театру побудували зал на 600 місць з унікальною акустичною системою, який мали збудувати у столиці.

7. Трамвайна система

  Житомир був третім містом України, в якому з’явився трамвай. Спочатку він був грузовим, та за десятки років цей вид транспорту став на стільки популярним, що у Житомирі діяло 5 трамвайних маршрутів. На жаль, з 1955 року з метою уникнення дублювання тролейбусних маршрутів залишили лише маршрут №5, який зараз є єдиним діючим і не має офіційної нумерації.

8. Пожежна каланча на водонапірній вежі

  На візитній картці Житомира – водонапірній вежі – ще з часів її побудови існувала невелика надбудова у вигляді будки з майданчиком навколо неї. Цілодобово там чергували працівники, які, помітивши у місті пожежу, вмикали потужний прожектор. Для жителів міста це був сигнал, що десь у Житомирі пожежа і користуватись водопроводом не можна, щоб зберегти максимальний тиск води для гасіння вогню.

Джерело: moemisto.ua/zt

Всі Новини Житомира

 

Последнее изменение Четверг, 29/06/2017

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework