На Житомирщині занепадає загадковий палац Терещенків

  У Житомирському районі селі Дениші розташований маєток родини Терещенків. Будівля була побудована за проектом архітектора Павла Голандского, приблизно в кінці дев'ятнадцятого початку двадцятого століття.

  В архітектурі замку помітно читалися середньовічні мотиви. На ті часи, будинок споруджували за допомогою нових технологій: використовувався бетон і червона цегла, а фігурні елементи в оформленні створювалися за допомогою штукатурки.

  Замок зберігає кілька суперечливих легенд. Одні говорили, що на підлозі в замку був справжнісінький акваріум, в якому плавали риби. Інші стверджували, що підлога була усипана золотими монетами, які з часом знаходили в лісах неподалік від замку. Також, існує легенда, що близько маєтку була білосніжна гірка з цукру, по ній каталися на санках, немов по снігу.

  Після смерті Федора Терещенка, за сімейним маєтком стежила його дружина Наталя. За часів революції замок був розграбований і згодом знищений.

  За легендою, коли будували замок для благополуччя і матеріального достатку в кути маєтку клали монети. Багато хто намагався відшукати скарби родини Терещенків, але безрезультатно. Деякі вважали, що коштовності Терещенко були добре сховані в підвальному приміщенні і стінах замку, тому маєток і розбирали в надії знайти скарби.

  Сьогодні від шикарного маєтку залишилися тільки загальні риси. Збереглася вежа, частина західної стіни і невелика сходи. Внутрішні стіни знищені повністю. Лише за залишками фундаменту маєтку, приблизно можна зрозуміти, якою була планування, і скільки кімнат було в замку. Будинок був двоповерховий, з зовнішньої сторони прикрашене ліпленням, орнаментом і колонами. Уздовж стін були овальної форми вікна в невеликих рамах. По обидва боки від головного входу, збереглися барельєфи. Другий поверх центрального входу прикрашає ліплення, а над одним з вікон помітно обрис голови дикого тваринного. На територіях, прилеглих до замку, були виявлені руїни деяких споруд і фонтану.

  Подейкували, що нащадки Терещенків хотіли реконструювати замок предків, але не отримали дозволу.

Джерело: turystam.in.ua

Всі новини Житомира

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework