Фото родом з Житомира

  Прекрасне мистецтво фотографії залишає на згадку важливі моменти з життя, обличчя  видатних особистостей та й просто картини природи. Це зараз, коли цифрові технології динамічно розвиваються, вдале фото нікого не здивує. А от фотопортрет, який пройшов  через сторіччя та став культовим зображенням відомої особи, заслуговує особливої уваги.

  Наприкінці ХІХ століття фотомистецтво ще тільки починало свій світовий тріумф. Але старі та пожовклі фото тих часів стали майже культовими. І відбулося це завдяки відомому фотохудожнику тих часів Альфреду Федецькому.

  Федецький був модним фотографом. Не просто модним і відомим – він знімав імператорську сім’ю. Той, хто думає, що не бачив роботи Федецького, помиляється. Бо принаймні одну його фотографію бачила кожна освічена людина – це портрет композитора П.І. Чайковського.

  У березні 1893 року Петро Ілліч приїхав до Харкова. Репетиції, підготовки до концерту. І ось нарешті сам концерт, після якого вдячна публіка під супровід привітань і аплодисментів посадила композитора у фаетон, в якому його відвезли в ательє Альфреда Федецького. Зроблені фотознімки надзвичайно сподобались композитору. «Я отримав зараз фотографії мої від Федецького. Він виявляється першокласний фотограф; принаймні я кращого нічого не бачив…», – писав  Чайковський директору Харківського музичного училища І. Слатіну.

  Найкращі фотохудожники Європи та Росії робили портрети музиканту, але ці знімки були найулюбленішими: «Ви знаєте, мене ще ніхто так не знімав, як Федецький…Це не фотографія, а справді художній твір!»

om150717100 1

  Хтозна, може ще не один раз майстер фотографії почув би у свою адресу компліменти від Чайковського, але через сім місяців після тих пам’ятних зйомок композитор помер.
А копії фотопортрету композитора розійшлися по більшості російських дореволюційних видань, були опубліковані за кордоном. У італійському П’ємонті, де відбулися музичні урочистості в 1902 році, фотопортрет роботи Альфреда Федецького прикрашав ілюстровані листи. На міжнародній виставці в Антверпені фотопортрет став справжнім «chef d’oeuvre мистецтва», викликав захоплення публіки та отримав почесну нагороду – Золоту медаль.

  Навіть у СРСР не забули про роботу Федецького: пам’ятна серія з п’яти поштових марок до 100-річчя з дня народження Чайковського включала дві із зображенням фоторобіт Альфреда Федецького.

  Дивна енергетика фотопортретів композитора передавалася навіть на поштових картках та  обкладинках монографій, з цих фото були написані портрети композитора.

om150717100 1

  «Але до чого тут Житомир?» – спитаєте ви. Саме тут, в нашому місті, у сім’ї театрального режисера та актора Костянтина Федецького у 1857 році народився син, Альфред-Люціан Федецький, який залишив світові найвідоміші фотозображення великого Чайковського.

  Житомирянин Альфред Федецький одним із перших на теренах Російської імперії здійснив рентгенівську фотозйомку, освоїв технологію кольорової та рельєфної фотографії, винайшов новий спосіб фотографічного виробництва, одним з перших в Європі використовував електричне світло під час кінематографічних сеансів. Але це вже окрема історія.

om150717100 1

Джерело: zhytomyr.travel

Всі Новини Житомира

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework