Занедбане місто: Склеп родини баронів де Шодуар

  Лютеранське (німецьке) кладовище. Склеп родини баронів де Шодуар. В березні 1914 р. Іван Максиміліанович здійснив перепоховання предків, що покоїлися в Івниці. За його розпорядженням під наглядом А. І. Вальд їхні останки поховали на житомирському протестантському кладовищі в родинному склепі, план з якого в 1906 р. зняв архітектор Р. Петерсон.

  В Івниці виникали проблеми з охороною поховань Шодуарів, перша руйнація яких сталася в листопаді 1883 р. Злодії відкопали землю з входу до каплиці, розмурували двері, потрощили три труни та викинули кістки покійників у пошуках дорогоцінностей. Слідство за цією справою велося до 1885 р. і було припинено за відсутністю доказів. В неділю зранку, 4 травня, В. Е. Кандиба передав через Вальд для барона місцеву газету з матеріалом про чергову реквізицію комендантом Міхеєвим з будинку Шодуара великої кількості продуктів і бакалійних товарів. Образливий тон статті вразив і розхвилював хворого, який, приховуючи свої почуття, здавався бадьорим та веселим. Але ця публікація стала останньою неприємністю для І. М. де Шодуара, який вночі 5 травня 1919 р. помер на самоті у своїй ізольованій палаті.

  Ця смерть здалася передчасною і підозрілою. Неймовірні плітки, чутки про отруєння і пограбування барона ширилися містом. Був заарештований В. Е. Кандиба, який напередодні приносив хворому газету. Велися допити персоналу лікарні та службовців Шодуара. Для з’ясування причин його смерті 10 травня у лікарні Червоного Хреста городовий лікар Ігумнов у присутності спеціалістів і понятих провів розтин тіла і дійшов висновку про відсутність ознак насильницької смерті. Було проведено також хімічне дослідження частин органів, яке не виявило слідів рослинних чи мінеральних отрут. Лікарі дійшли висновку, що смерть пацієнта сталася від паралічу зміненого хворобою серця. Справу про насильницьку смерть припинили за відсутністю складу злочину.

  Поховання І. М. де Шодуара відбулося в родинному склепі скромно, як він і заповів. Але підігріті чутками про скарби барона вандали майже одразу почали нищити його останній притулок, не залишивши навіть слідів поховання цієї непересічної людини.

склеп Шодуарів

Текст і фото: Анатолій Мазаг

Всі новини Житомира

 

Последнее изменение Понедельник, 07/08/2017

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework