Як виглядала вул. Михайлівська в 50-х роках минулого століття. ФОТО

  Михайлівська - улюблена пішохідна вулиця житомирян, унікальна і єдина в місті вулиця з будинками XIX і початку XX століття.

  У другій половині XVIII та на початку XIX століття між нинішніми вулицями Театральною і Михайлівською був сад і городи ченців Бернардинського монастиря. А з правого боку нинішньої Михайлівської були сади та городи монастиря сестер-шаріток. А на кордоні між земельними ділянками цих двох монастирів була межа - смуга нічийної землі.

  Рятуючись від жорстоких переслідувань в Росії, в 1810 році 356 старообрядців-пилипонів прибули в Житомир і оселилися на цій межі. Тут вони заснували своє невелике село Пилипонівка.

  У грудні 1852 року Волинським губернатором став генерал-майор Синельников Микола Петрович. За його трирічне губернаторство місто стало майже невпізнанним. "Енергійний, непідкупний, справедливий, грізний бич хабарництва, Синельников всюди встигав в короткий час багато зробити для ввірених йому губерній", - пише про губернатора Синельниковому Енциклопедичний словник Брокгауза і Ефрона. За його вказівкою Пилипонівскую вулицю почали забудовувати новими цегляними будинками європейського типу, які майже в такому ж вигляді збереглася до теперішнього часу. А Пилипон довелося освоювати нову територію в районі нинішньої вулиці Довженка. Цей район і тепер ще називають Російською Слободкою. Переселили їх казенним коштом. Старообрядницьку церкву продали на знесення за сім рублів. Її придбав сам губернатор Синельников, перепродуючи потім місцевим домовласникові, який зробив з неї добротний дерев'яний будинок з шести кімнат. Будинок не зберігся.

Михайлівська

  У 1856 році на розі Пилипонівскої й Київської вулиць на кошти житомирського купця другої гільдії Михайла Хаботіна побудували храм, який був освячений на честь святого Архистратига Михаїла (Михайлівська церква). За назвою храму Піліпоновскую вулицю в 1888 році перейменували на Михайлівську. У 1921 році її назвали вулицею Міськради (тому, що на ній знаходилося будівля міської ради), в 1957 році - вулицею Рад. При німецької окупації в 1941 році вулиця називалася Geringstrasse, а в 1942 і 1943 роках - Малою Коростенською. Всі ці перейменування не сприймалися житомирянами. І вони все одно завжди називали її Михайлівська.У 1991 році вулиці повернули її колишню назву - Михайлівська.

Михайлівська

За матеріалами Бориса Дубмана

ФОТО: Борис Дубман

Новини Житомира

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework