Операція «Запад»: За півтори години їзди від Бердичева тривала депортація українців

  70 років тому у ці холодні осінні дні відбувся один з масштабних злочинів Союзу над українцями. Операція «Запад» – одна з наймасовіших і короткотермінових сталінських депортацій цивільного населення Західної України з метою знищення «соціальної бази» українського визвольного руху. Виселенню підлягали за попередньо складеними списками члени родин оунівців та повстанців.

  В 1947 році українці стали жертвами двох масштабних депортацій - весною "Вісла", восени "Запад". Сама назва вже вказує на зв'язок між операціями в Польщі та УРСР. Знищення непокірних українців було передумовою для встановлення злочинних комуністичних режимів на всіх теренах, де мешкали українці.

  Український інститут національної пам’яті повідомляє, що Основними організаторами і виконавцями депортації стали МГБ та МВД УРСР. Керівництво операцією здійснював спеціально створений Оперативний штаб для депортації на чолі із заступником міністра МВД М. Дятловим. Місце дислокації штабу – Львів. Виконання забезпечували: оперсклад МГБ – 6 859 осіб, збройні сили (солдати внутрішніх військ МГБ і корпус охорони МГБ, особовий склад МВД і прикордонних військ, «стрибки») – 46 509, радянський партактив – 15 556, армійські шофери – 1 227 осіб. У ході операції використовували гужовий та автотранспорт, бронетехніку, трактори, залізничний транспорт.

  Регіон охоплення депортацією включав Волинську, тодішні Дрогобицьку та Станіславську, Львівську Тернопільську та Чернівецьку області. До сусідньої з нами Рівненської області, де також відбувалася депортація всього півтори години їзди автівкою. Пекло було зовсім поруч, через місто Бердичів шепетівською залізницею їхали тисячі українців повантажених в ешалони. Усіх їх примусово вивозили на підприємства вугільної промисловості східних районів СРСР. Українську націю вороги знекровлювали та розпорошували на величезній території тюрми народів - Союзу

  «Операція «Запад» стала однією з наймасовіших депортацій українців організованою комуністичним режимом. За своїм масштабом вона є злочином співмірним із депортаціями кримських татар у 1944 році чи виселенням українців у рамках акції «Вісла», організованою польською комуністичною владою», - зазначив Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В'ятрович.

  Під час акції "Запад"всього за тиждень було депортовано близько 80 тисяч українців.

om 25101701 2

Джерело: berdcity.info

Новини Житомира

Последнее изменение Среда, 25/10/2017

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework