Сім музеїв у Житомирі, які варто відвідати. ФОТО

  От скільки музеїв ви можете назвати за п'ять секунд? А їх значно більше!  Журналісти ztgo.com.ua підготували перелік музеї у Житомирі, які варто відвідати. 

 

  Наприклад, Житомирський обласний літературний музей.

  Заснований 4 грудня 1990 року. З 2001 року музей розташован у двоповерховому будинку, побудованному в 1907 році оперною співачкою Кларою Брун.

  У музеї зібрано близько 5000 одиниць речей музейного значення.

   Експозиція музею складається з трьох виставок.

  Виставка творів житомирського театрального художника Івана Шевченка (1913-1994), заслуженого діяча мистецтв України, з 1952 року працював на посаді головного художника облмуздрамтеатру.

  На другому поверсі - виставка присвячена життю, літературної і художньої діяльності поета-перекладача Бориса Тена. Ним створено відомі українські переклади «Одіссеї» і «Іліади» Гомера, багатьох інших творів світової класики. Експозиція знайомить відвідувачів зі складним життєвим шляхом Бориса Тена, який висвітлює численні документи, фото, меморіальні речі.

  Третя виставка присвячена перебуванню в Житомирі видатного українського композитора Михайла Скорульського (1887 - 1950), автора відомого балету «Лісова пісня». На виставці представлені меморіальні речі та меблі з колишнього житла Скорульского в Житомирі, а також фотографії та документи, передані до музею нащадками композитора.

  До складу музею входить також окремо розташований відділ - літературно-меморіальний музей Оноре де Бальзака, який знаходиться в с. Верхівня Ружинського району.

  Адреса: вул. Київська, 45

  Музей працює з 10.00 до 18.00, крім суботи та неділі.

 

  Літературно-меморіальний музей В. Г. Короленка

  Знаходиться музей в меморіальній будівлі - будинку, де пройшли дитячі та ранні юнацькі роки письменника.

  Літературно-меморіальний музей В. Г. Короленка був відкритий в Житомирі 27 липня 1973, в день 120-річчя від дня народження видатного письменника, публіциста і критика, чия творча спадщина складає своєрідний літопис цілої епохи історії Російської імперії. Основний фонд Літературно-меморіального музею В. Г. Короленка становить більше 10 000 одиниць зберігання.

  Музейна експозиція розміщена в 7-ми залах, розповідаючи за хронологічним принципом про життєвий шлях і діяльність В. Г. Короленка, його сім'ю, коло знайомств, оточення, культурно-історичне життя.

  Серед експонатів літературно-меморіального музею В. Г. Короленка - меморіальні речі родини Короленка, прижиттєві видання творів В. Г. Короленка та письменників-сучасників, твори графіки, живопису, скульптури, прикладного мистецтва.

  Адреса: вул. Короленка, 1.

  Музей працює з 10.00 до 18.00, крім неділі та понеділка

 

  Також, є чудовий Житомирський краєзнавчий музей.

  Він бере початок від заснованого в жовтні 1865 року музею при Російській публічній бібліотеці в Житомирі. Основу останнього склала приватна колекція місцевих гірських порід і мінералів волинського губернатора М. Черткова, подарована бібліотеці і виставлених для експонування в день її відкриття.

  На початку 1900-х рр. Збори цього закладу передали Музею Товариства Волині. З 1911 року музей відомий як Волинський центральний музей.З 1914 року існує як самостійна установа. Після революційних подій 1917-21 рр. Музей поповнився за рахунок окремих колекцій Волинського єпархіального давньосховища, пам'ятників з націоналізованих приватних зібрань. З року 1925 музей отримує новий статус і, відповідно, назва - Волинський державний науково-дослідний музей, з 1950 року - під сучасною назвою (Житомирський краєзнавчий музей). У 1954 Житомирському краєзнавчому музею передано колекції Бердичівського краєзнавчого музею. На кінець 2000-х років в фондах Житомирського краєзнавчого музею зберігається понад 130 тис. пам'ятників, що дають всебічне уявлення про природні особливості, історію та культуру Житомирського краю. Серед них - один з кращих в Україні природних колекцій, до складу якої входить унікальний Таксидермічний збірник фауни (колекція опудал) Житомирщини, зібрана краєзнавцем-зоологом В. Бруховськім. Серед цінних збірок музею - археологічні матеріали з розкопок Житомирської стоянки раннього палеоліту, Радомишльської стоянки палеоліту пізнього, Райковецького городища XII-XIII століть, етнографічні пам'ятники Житомирського Полісся, картинна галерея. У 1990-2000-і роки, вже за часів незалежності України, в рамках музею створені експозиції, присвячені епосі УНР та Голодомору в Україні 1932-33 років.

  Адреса: пл. Замкова, 1

  Телефон: +38 (0412) 47-49-24

  Музей працює з 10.00 до 18.00, крім понеділка та вівторка.

 

  Дім-музей Сергія Корольова

  Меморіальний музей в будинку, де народився та виріс Сергій Корольов, був відкритий в 1970 році, через чотири роки після його смерті, практично відразу після того, як прізвище Корольова було розсекречене.

  Довгий час Музей Корольова був філією місцевого краєзнавчого музею та тільки в 1987 році отримав статус самостійного музею. У тому же 1987 році було розпочато будівництво нового корпусу під технічну частину експозиції, об'єднану під загальною назвою «Космос». Зараз це відомий на всю Україну Житомирський Музей Космонавтики. Там були зібрані всі плоди наукової діяльності академіка Корольова. У будинку ж залишилася меморіальна частина експозиції, що розповідає про Сергія Корольова, як про особистість - величезної і неабиякої.

 

  Музей космонавтики імені Сергія Павловича Корольова

  Був відкритий у 1987 році.

  Початком формування музейної колекції при створенні Меморіального будинку-музей академіка С.П. Корольова стали спогади і речі, передані М.М. Корольовою - Баланін, матір'ю С.П. Корольова, його дружиною Н.І. Корольовою, соратниками вченого, космонавтами. Отримані експонати з підприємства С.П. Корольова - НВО «Енергія», НДЦ ім. Бабакін, завод "Зірка", НДІ Медико-біологічних проблем та ін. - Надалі стали центральними в експозиції "Космос", будівництво якої було завершено в 1987 році.

  В експозиції представлена унікальна колекція зразків космічної техніки, обладнання, спорядження космонавтів, а також документи, фотографії, сувеніри з космічної тематики. Окремий тематичний комплекс складають музейні предмети, які стосуються розвитку космонавтики в Україні.

  У 1987 році музей став самостійним музеєм і отримує назву - Житомирський музей космонавтики ім. С. П. Корольова.

  Адреса: вул. Дмитрівська, 5.

  Телефон: +38 (0412) 47-26-27

  Музей працює з 10.00 до 18.00, крім понеділка.

 

  Музей Ремісничий двір

  Житомирський музей старовинного інструменту "Ремісничий двір" розташований поруч із залізничною станцією Крошня. Відкрито в 2001 році. Експозиція музею розміщується в декількох кімнатах при виробничому підприємстві. Колекція налічує кілька тисяч експонатів, кожен з яких є оригіналом. Тут є понад сто примірників сокир, гасові лампи залізничників і поліцейських, старовинний ручний пристрій для обсмажування кавових зерен з одночасним їх перемішуванням, спеціальні міні-міхи для видування пилу з «нутра» піаніно і діюча копія давньої кузні, в якій повітря подають справжні австрійські хутра кін. XIX століття. Також в колекції є інструменти, призначені для виробництва, технологія якого вважається втраченою.

  Адреса: вул. Б. Хмельницького, 42.

  Телефон: +38 (0412) 51-08-47

  Музей працює з 08.00 до 19.00.

 

  Музей пожежної охорони

  Музей пожежної охорони розташований в пожежній вежі, побудованої в 1894. Вежа і сьогодні повністю функціонує, і має статус пам'ятки архітектури місцевого значення. Музей представляє історію розвитку системи пожежогасіння і протипожежної техніки, проводить демонстрацію фільмів, що пояснюють причини виникнення пожеж.

  На початку 20 століття в Житомирі за рік в середньому налічувалося близько п'ятдесяти пожеж, збитки від яких склали десятки тисяч рублів. Поява в Житомирі першої пожежної команди відбулося в сімдесятих роках 19 століття. Вона налічувала в той час п'ятдесят чоловік. У той час, на жаль, у пожежних часом просто не вистачало потенціалу для боротьби з вогнем. Позначалося також відсутність в місті головного атрибута пожежної охорони - каланчі.

  У 1894 році пожежна команда міста була розділена на дві частини. Одну розташували на вулиці Базарній, в спеціально придбаної для цього випадку садибі, другу - на вулиці Іларіонового, в садибі, що належала брандмейстерові Злоторовічу, який стояв на чолі міської пожежної команди більше 30 років. У 95 році 19 століття звели пожежну вежу, яка стоїть і досі.

  Сьогодні Пожежна вежа є одним з найцікавіших пам'яток Житомира, яке відвідують багато гостей міста.

  Адреса: вул. 1 травня, 33

  Телефон: +38 (0412) 34-25-09

  Час роботи: 9: 00-17: 00.

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework