Один із останніх в Житомирі будинків зразків модерну: обласний літературний музей. ФОТО

  Житомирський обласний літературний музей заснований у Житомирі 4 грудня 1990 року. З 2001 року він розташований у двоповерховому будинку на Київській, 45, побудованому ще в 1907 році оперною співачкою Кларою Брун, яка виступала разом із Шаляпіним, Собіновим, а в перерві між європейськими гастролями навідувалася у Житомир. 

  Цей будинок на Київській, 45 є одним з останніх у місті зразків модерну в архітектурному вирішенні. Вишукана ліпка на фасаді та стелях, а особливо неймовірної краси, єдина на весь Житомир майолікова піч із позолотою, свідчать про заможність і вишукані естетичні смаки колишніх господарів. На світлинах у цьому матеріалі ви побачите сам літературний музей, а також територію біля нього. На сусідній будівлі навіть є дуже гарний мурал. Переконайтеся самі, шановні читачі. Можливо, ви його ще й не бачили. Хтозна.

Zhytomyrskyj oblasnyj literaturnyj muzej 2

   Діяльність музею

  Працівники музею займаються науковим комплектуванням, спрямованим на збереження рухомих пам'яток літературного та мистецького життя. У музеї зібрано близько 5 тисяч одиниць речей музейного значення. Особливо виділяються:
‒ бібліотека та архівні матеріали поета-перекладача Бориса Тена;
‒ автографи українських письменників XIX‒XX століть ;
‒ ескізи до вистав Житомирського театру, колекції театральних афіш;
‒ меморіальні речі українських письменників, митців.

Zhytomyrskyj oblasnyj literaturnyj muzej 2

  Музей проводить наукові дослідження життя та діяльності на теренах Житомирщини відомих літераторів та митців. Наукові співробітники музею є авторами книг та статей про письменників-житомирян і тих літераторів та культурних діячів, життя яких пов'язане з Житомиром. У музеї працюють 14 співробітників, з яких 6 займаються науковою роботою. Експозиція музею працює з 10:00 до 18:00 (крім суботи та неділі). Також здійснюється екскурсійне обслуговування.

  Експозиція

  Експозиція музею складається з трьох виставок.

  Перша виставка. Виставка творів житомирського театрального художника Івана Шевченка (1913‒†1994). Це заслужений діяч мистецтв України, який з 1952 року працював на посаді головного художника облмуздрамтеатру.

  Друга виставка. На другому поверсі — виставка присвячена життю, літературній та мистецький діяльності поета-перекладача Бориса Тена. Ним створено славнозвісні українські переклади «Одіссеї» та «Іліади» Гомера, багатьох інших творів світової класики. Експозиція знайомить відвідувачів зі складним життєвим шляхом Бориса Тена, який висвітлюють численні документи, фото, меморіальні речі.

  Третя виставка. Третя виставка присвячена перебуванню в Житомирі видатного українського композитора Михайла Скорульського (1887—†1950). Саме він є автором відомого балету «Лісова пісня». На виставці представлено меморіальні речі та меблі з колишнього помешкання Скорульських у Житомирі, а також фотографії та документи, передані до музею нащадками композитора.

Джерело: «ВікіпедіЯ»

Zhytomyrskyj oblasnyj literaturnyj muzej 2



Zhytomyrskyj oblasnyj literaturnyj muzej 2Читайте також: Старовинна будівля Житомирського технологічного коледжу КНУБА, що має понад вікову історію. ФОТО Zhytomyrskyj oblasnyj literaturnyj muzej 2Читайте також: У разі перевірки Будинок офіцерів у Житомирі можуть визнати аварійним, але ремонтувати його ніхто не збирається. ФОТОZhytomyrskyj oblasnyj literaturnyj muzej 2Читайте також: «Плоский дім» у Житомирі, який ще по-іншому називають «Дім-химера». ФОТО 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework