В мережі з’явилася панорамна світлина розкопаного тисячолітнього колодязя в Олевську

 Панорама розкопу колодязя на городищі в ур.Бабина гора в Олевську. Цей об'єкт - справжній гігант, адже у верхній частині діаметр воронки становить 10 метрів, а його глибина сягає 11-12 м! 

  Датування спорудження колодязя на сьогоднішній день базується на знахідках, які чітко співвідносяться із шарами, які пов’язані із спорудженням колодязя – шаром зеленої глини, використаним для гідроізоляції споруди. Вони датуються VIII-ІХ ст. Остаточно встановити час спорудження можна буде дослідивши заповнення між дерев’яними конструкціями та стінкою котловану колодязі. Час припинення експлуатації колодязя можна датувати Х ст. На дні зрубу колодязя, наступного сезону можливо буде знайдено речі, які поточнять остаточно дату припинення його експлуатації., - розповідають в Zhitomir archaeological expedition.

  Колодязь використовувався мешканцями городища для забезпечення водою. 

  Дерев’яні конструкції збереглися в ідеальному стані. Деревина, з якої вони виготовлені – дуб, який за більш ніж останні 1000 років ніколи не був сухим – колодязь був постійно наповнений грунтовими водами. Дерев’яні вироби із сосни та берези у вогкому глинистому грунті навіть зберегли первинний світло-жовтий колір.

 

Читайте також: В Олевську розпочали облаштовувати тисячолітній колодязь. ФОТО 

Новини Житомира

Последнее изменение Среда, 27/12/2017

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework