Як виглядав Будинок губернатора Волинської губернії у Житомирі. ФОТО

   У перші роки існування губернії помешкання волинських губернаторів було на Замковій горі, в колишньому "королівському палаці". Але після того, як цей будинок згорів 1804 року від випадкової пожежі, губернаторську резиденцію було перенесено на Київську вулицю.

   Тут спеціально спорудили комплекс будівель, що складався з головного корпусу - губернаторського будинку, двох флігелів (в одному з них містилася приймальня губернатора - М.К.) та господарських споруд. У північній частині садиби, з боку сучасного Львівського провулку, розміщувався великий фруктовий сад, розпланований архітекторами за кращими зразками європейської паркової архітектури. Губернський будинок був не лише приміщенням, у якому містились адміністративні органи, але й слугував помешканням для діючого губернатора та його родини як житловий будинок, - розповідає в одній із своїх робіт Микола Костриця. 

  "За радянських часів, напередодні останньої війни, в колишньому губернаторському будинку містився Будинок культури деревообробного комбінату "Червоний профінтерн". У повоєнні роки - обласна філармонія.

   У 1958 році на залишках губернаторського будинку, в якому у різний час побували Т. Шевченко, М. Коцюбинський, І. Рудченко та інші відомі люди, спорудили кінотеатр "Україна" з двома залами на 800 місць. Це був перший широкоформатний кінотеатр у нашому місті. Цікаво, що на його відкриття приїздила майбутня зірка радянського кіно Людмила Гурченко разом з відомим артистом Сергієм Філіповим. Ось така у короткій ретроспективі історія цього будинку".

n 1601182 1

n 1601182 1

n 1601182 1

  Вулиця Київська неподалік будинку Волинського губернатора. В районі нинішнього кінотеатру "Україна".

 ФОТО histzytom.blogspot.com

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework