Вона грає в Dota, Counter-Strike, танчики і Sims: Викладач із Новограда-Волинського знає, чим зацікавити студентів

   За статистикою кількість жінок, що шукають роботу в галузі IT (інформаційні технології), не перевищує 15 %, а лише 3 % жінок мають справу безпосередньо з програмуванням. І це при тому, що сьогодні ІТ – це одна з найперспективніших сфер, в якій можна максимально розкрити свій потенціал і водночас отримувати гідну фінансову винагороду.

 

  Ольга Назарчук – викладач програмування у Новоград-Волинському промислово-економічному технікумі. Novograd City вирішили дізнатися, чому ця тендітна жінка пов’язала таку популярну серед жінок професію вчителя із зовсім іншою сферою – розробкою програмного забезпечення, і що б вона порадила дівчатам, які теж хочуть працювати у ІТ-галузі.

   З самого дитинства Оля розуміла, що гуманітарієм їй не стати. Ще в школі математика та всі точні науки давалися їй набагато легше: «Через любов до математики, повагу до фізики, організаційні здібності та комунікабельність, за порадою батьків, у 1992 році я вступила до Житомирського педагогічного ліцею на фізико-математичний факультет. На випускному курсі розпочала займатися науковою роботою – досліджувала застосування похідної.

   "Саме ця робота навчила мене працювати з інформацією, не боятися пізнавати нове і додала впевненості у своїх силах".

  Тоді я дуже хотіла вступити до політехнічного університету на факультет програмного забезпечення автоматизованих систем (програмну інженерію), але не пройшла співбесіду, тож обрала навчання за спеціальністю «Інформатика та математика» у Житомирському педагогічному університеті. На той час інформатика, та й усі комп’ютерні науки, тільки набувала стрімкого розвитку на пострадянському просторі. А практична інформатика, програмування та обслуговування комп’ютерів швидше нагадували експеримент, тому знадобилося багато навчатися самостійно, це було так зване навчання методом набивання ґуль».

   Після закінчення університету Ольга не бачила себе у педагогіці, але доля іноді не зважає на наші погляди. Разом із чоловіком Ігорем Назарчуком, військовослужбовцем ЗСУ, вона переїхала до Новограда-Волинського і спробувала свої сили в ролі викладача комп’ютерних дисциплін філії Харківського університету радіоелектроніки – Новоград-Волинського промислово-економічного технікуму. Досвідчені колеги підтримували та навчали молоду викладачку педагогічній майстерності, а вона багато працювала.

kd14031803 2

  «Щоб навчати студентів працювати за комп’ютером, необхідно знати його будову, принцип роботи основних вузлів та пристроїв, розуміти як програми керують обладнанням, знати та вміти працювати з великою кількістю програм різного типу від BIOS, операційних систем, офісних додатків, графічних процесорів до інструментальних засобів розробки і ще багато чого.

  "А також, щоб бути цікавим і компетентним, треба вміти: розбирати, підбирати, збирати, виміряти, заміняти, інсталювати, видаляти, перевіряти і… грати в Dota, Counter-Strike, танчики, Sims".

   І ще варто врахувати, що в сфері ІТ зміни з'являються ледь не щодня. Для поглиблення своїх знань та втілення мрії у 2015 році я здобула другу вищу освіту у Житомирському державному технологічному університеті на факультеті програмної інженерії. Наразі викладаю дисципліни «Програмування», «Алгоритми і методи обчислення», «Основи програмної інженерії», керую виконанням курсових та дипломних проектів», – розповідає Ольга Миколаївна.

   Зараз вона вже не уявляє свого життя без технікуму, без колег, з якими багато працює та втілює найкращі ідеї, студентів, яких навчає і вірить у їхнє успішне інформаційно-технологічне майбутнє.

  Хоча програмування – це фах і улюблена справа, Ольга зізнається, що для неї жінка-програміст – нічний жах: «Програмістам, як і митцям, під час роботи над проектами досить часто доводиться абстрагуватися від усього і повністю присвятити себе роботі. Виконання необхідних рутинних справ, відволікання уваги або відповідь на просте запитання може знищити «божественні» процеси творіння і натхнення. А жінка, насамперед, повинна бути дбайливою мамою для своїх дітей, уважною дружиною для чоловіка і вправною господинею. Це вже питання цінностей».

   За роки практики Ольга помітила, що жінка в ІТ-галузі має свої переваги: «Ми можемо робити декілька справ одразу, охайніші в роботі і веденні документації, дотримуємося термінів. Коли робота потребує продати свій продукт чи довести, що він кращий, дівчата теж можуть з цим ліпше впоратися. Я не хочу ні в якому разі образити хлопців, адже всім відомо, що успішних програмістів-чоловіків набагато більше. Я просто хочу, щоб усі розуміли, що для жінки в цій сфері теж є місце і вона зможе реалізувати себе. Особливі перспективи бачу у так званій мобільній розробці».

  Викладачка також наголошує: «Я можу писати програми. Якби постало питання займатися веб-дизайном, базами даних, брати участь у проектах, що використовують мови програмування С++, С#,  JavaScript, Python, я б це робила. Але особисто мені дуже подобається викладати, тож я вважаю, що жінка, що викладає програмування, це не менш почесно. Намагаюся давати інформацію доступно. Кожен студент, як чистий аркуш, але важливим є не лише наповнити його знаннями. Необхідно навчити бачити закономірності й алгоритми, любити процес інтелектуальної праці, отримувати задоволення від працюючої і грамотно написаної програми, дати впевненості у своїх силах та в тому, що не святі горщики ліплять».

   Робота викладача – це постійне навчання, адже вони теж навчаються разом зі своїми студентами, особливо під час роботи над курсовими та дипломними проектами. «Багато дипломників обирають хороші теми, і ми разом намагаємось зробити їх цікавими та корисними», – ділиться Ольга Миколаївна.

   Вона має непереборне бажання виконувати свою роботу якісно, тому вивчає багато різноманітної інформації. Критерій при виборі лише один, – щоб література була пізнавальною. Із улюблених творів – роман-антиутопія «451 градус за Фаренгейтом» Рея Бредбері. Зараз цікавиться досвідом фахівців з розробки ПЗ, а саме є активним читачем та дописувачем у фахових групах месенджера Telegram, соціальної мережі Фейсбук тощо.

  Уже три роки Ольга Миколаївна поєднує викладацьку діяльність з адміністративною роботою – працює на посаді заступника директора з навчальної роботи Новоград-Волинського промислово-економічного технікуму.

  Під керівництвом Алли Петрошук разом із командою патріотів свого навчального закладу багато що змінилося в роботі технікуму. Наприклад, розгорнуто й активно наповнюється змістом «хмарне» середовище закладу. І хоч ідея не нова, а запозичена в медичного коледжу, проте її вдосконалили і розширили. «Це своєрідний віртуальний кабінет для навчання, календар – для розкладу, сховище – для бібліотеки, таблиці – для обліку успішності й відвідування тощо. Робота у «хмарі» не лише організовує самостійну роботу студентів, а й робить процес навчання цікавішим та адаптованішим для сучасної молоді», – зазначає викладачка. Також створений та регулярно оновлюється сайт навчального закладу nvpet.novograd.info.

   Адміністрація технікуму за останні два роки організувала та провела дві науково-практичні конференції з питань використання сучасних інформаційних комп'ютерних технологій у навчальному процесі та на виробництві. Навесні очікується проведення обласного методичного об'єднання також з питань використання комп’ютерних технологій.

  Ольга Миколаївна зауважує, що програмування та алгоритмізація дуже допомагають їй в організації освітнього процесу, а саме: складанні розкладу та різноманітних графіків, аналізі даних, в опрацюванні та підготовці документів.

  Ольга вкотре довела, що жінка досягає висот, якщо вона знайшла своє місце в житті. В ІТ-галузі є з чим працювати, головне – обрати ту сферу, що до вподоби. Це може бути веб-дизайн, програмування серверів, створення програм, їх тестування, програмний менеджмент, підтримка та багато іншого. Навіть з базовими знаннями в програмуванні можна створити щось цікаве та унікальне. На думку досвідченого викладача, жінка впорається з цим не гірше, ніж чоловік!

   Її старша донька вже пішла маминим шляхом – навчається за спеціальністю «Комп'ютерна інженерія». Молодший син вчиться в другому класі, але теж вже тішить маму деякими захопленнями, пов’язаними з програмуванням. Жінка дуже пишається своїм чоловіком, який пройшов гарячі точки АТО і звільнився тільки влітку. Якби їм не було складно пережити всі ці часи, робота відволікала та давала змогу пройти через все разом.

   Є в біографії жінки і волонтерські рядки, адже вона організувала поїздку в Німеччину для дітей АТОвців, від якої сама отримала надзвичайне задоволення.

  У вільний час Ольга займається спортом, відвідує басейн і, звичайно ж, проводить час з сім’єю та близькими друзями. І хоч вона віддана улюбленій роботі, проте на першому місці – родина. Жінка надзвичайно любить свою сім’ю та намагається створити затишок у домі.

Джерело: Novograd.city

 

Последнее изменение Среда, 14/03/2018

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework