Джеймс Брезник в Житомирі: «Не зважаючи на труднощі моїх місій в космосі, я побачив неймовірну красу галактики». ФОТО

     Пʼятниця, 16 березня, кінець робочого тижня, усі в передчутті вихідних. А біля Житомирського музею космонавтики ім. С. П. Корольова так людно, що ніде й яблуку впасти.

      А все тому, що і в житті цього храму науки та мистецтва, і всього міста загалом, трапилася непересічна подія — до Житомира приїхав американський астронавт НАСА Джеймс Брезник, аби провести лекцію для житомирян та гостей міста.
     Варто відзначити, що окрім дорослих на захід прийшло й дуже багато діток, молоді. Ба більше, малечі було, мабуть, навіть значно більше, аніж старших. На американського гостя чекали ще навіть біля входу в музей космонавтики, але фотографувати астронавта надворі перед початком заходу не дозволили. Але це зовсім не затьмарило тих вражень та отриманих емоцій від лекції Джеймса Брезника у Житомирі. Взагалі ж, захід складався з двох частин: з самої лекції-презентації, а також другого блоку — запитань до космонавта з Америки.
     Зауважимо, що слухали Джеймса Брезника із захватом всі: і малі, і дорослі. Це й не дивно, адже космонавт не просто розповідав про виходи у відкритий космос та про перебування там разом з колегами, а провів цілу презентацію, де на слайдах демонстрував і фото, і відео, зроблені ним та його колегами в космосі. Окрім всього іншого, астронавти навіть демонстрували на відео (ред. на слайдах презентації) закони Нютона в дії, а особливість демонстрації була в тому, що все відбувалося в невагомості. І взагалі було цікаво побачити, як люди та речі перевертаються у просторі, літають, оскільки там невагомість. І ще більш захоплююче та цікаво стає тоді, коли ти усвідомлюєш, що це кадри з реального життя, зроблені справжніми космонавтами, а не з якогось голівудського фільму. Не менш пізнавально було подивитися на побут астронавтів у космосі: як вони там рухаються, працюють, їдять, навіть роблять піцу, яка на відео кружляє, відпочивають та дивляться фільми. Між іншим, для того, щоб на своїх законних вихідних, на дозвіллі, дивитися кіно, космонавти прикріплювали себе, аби не рухатися під час перегляду, а також прикріплювали екран, на якому й дивилися кінострічки.

kd17031801 1     До речі, на зпитання присутніх на заході людей про те, який фільм про космос йому подобається, американець відповів, що це кінострічка «Гравітація», адже там все дуже реалістично показано і дуже гарно та правдиво знято, без перебільшень та прикрашань. Відзначив він і блискучу операторську роботу в цьому кіно.
    «Коли я був маленьким, мені показували фото з космосу. Тоді я навіть не уявляв, що колись там опинюсь. З дитинства мене привчали до складнощів, які в майбутньому допомогли мені жити в космічних капсулах. Не зважаючи на труднощі моїх місій в космосі, я побачив неймовірну красу галактики. Я дуже радий сьогодні бути тут присутнім», —  зауважив астронавт.
    Незабутньою, захопюючою була й фінальна частина лекції-презентації: під мелодійну та чарівну композицію «The Sound Of Silence» всесвітньовідомого гурту «Disturbed» Джеймс Брезник показав на слайдах, наскільки красивою, дивовижною є наша планета Земля, уся наша галактика. А він, як ніхто інший, це знає: астронавту та його колегам доводилося бачити з відкритого космосу, як наша планета обертається навколо сонця та навколо своєї осі, як день регулярно змінює ніч (і це було дуже багато разів упродовж однієї доби). Бачили космонавти й різні природні явища, зокрема, північне та південне сяйво. Всі ці дивовижні світлини астронавт продемонстрував під неймовірно гарну композицію, яка гармонійно поєдналася з концепцією слайдів. Цими фото Джеймс Брезник хотів показати, наскільки прекрасна Земля, а також в черговий раз наголосити, що ми повинні берегти її, плекати, турбуватися про планету.

kd17031801 2
   Зізнався американський космонавт і про те, що хоче в найближчому майбутньому, аби люди могли літати у відкритий космос так само просто, як сьогодні ми маємо можливість здійснювати перельоти літаками як між містами, так і в інші країни та навіть на різні материки. До речі, на заході астронавт був присутній не один: в Україну він приїхав зі своїм сином: його він з дружиною всиновив саме в нашій державі і хлопчик є нашим співвітчизником — хлопець родом з Дніпра. Коли Джеймс Брезник також розповів на заході, що коли здійснював перший вихід в космос, його дружина народжувала їх донечку (ред. вже після усиновлення українського хлопчика) і астронавт не міг бути присутнім на пологах. Але це він компенсує постійною турботою, любовʼю, піклуванням про своїх рідних.
   Зауважимо, що після презентації Ренді Брезник передав в експозицію музею космонавтики прапор України, який брав з собою в космос та розгортав на Міжнародній космічній станції (МКС). У подарунок від керівництва міста астронавт теж отримав подарунок — українську вишиванку. Її Житомирський міський голова Сергій Сухомлин вручив комонавту зі словами: «Я маю надію, що ви ще не один раз буватимете в космосі. І вже наступні світлини в космосі ви зробите вже у цій вишиванці». Житомирський міський голова від імені мешканців і гостей міста подякував американському астронавту за цікаву лекцію про підготовку космонавтів, перебування на космічній станції та роботу у відкритому космосі.

kd17031801 3
Довідка. Рендольф Джеймс Брезник — американський космонавт НАСА.
Астронавт є полковником ВПС США, він став учасником одного польоту на «Спейс шаттл» — STS-129. Загалом американський астронавт провів у космосі 10 діб 19 годин 16 хвилин 13 секунд та здійснив два виходи у відкритий космос. Тривалість позакорабельної діяльності (ПКД) — 11 годин 50 хвилин. До польоту в космос Рендольф Брезник та його команда готувалися два роки.
28 липня 2017 року він стартував з космодрому Байконур в якості бортінженера екіпажу космічного корабля «Союз МС-05» і екіпажу Міжнародної космічної станції за програмою основних космічних експедицій МКС-53/53. Там же, у космосі, він і розгорнув прапор України.

kd17031801 4

kd17031801 5

kd17031801 5

kd17031801 5

kd17031801 5

kd17031801 5

kd17031801 5

kd17031801 5

kd17031801 5

kd17031801 5

kd17031801 5

kd17031801 5

kd17031801 5

kd17031801 5

kd17031801 5

kd17031801 5

Фото: Житомирська міська рада

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework