Найстарша жінка України - схимонахиня з Житомирщини - готується відзначити 107-ліття

  Своє 107-ліття готується відзначити найстарша жінка України – схимонахиня Іоанна. Матушка є насельницею Жіночого монастиря Афонської ікони Божої Матері в урочищі Кип’яче. 

 

  Запрошуємо паломників привітати схимонахиню Іоанну під час спільної молитви 24 березня в день Престольного свята обителі на честь Похвали Пресвятої Богородиці. Святкове Богослужіння очолить Предстоятель УПЦ - Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій. 

  Саме по Благословенню Блаженнішого Митрополита Онуфрія, у 2008 році уродженка Буковини Марія Мороз була пострижена в іночество, а в 100-літньому віці пострижена в монашество, а згодом у велику схиму з іменем Іоанни.

  24 березня до схимонахині Іоанни приїдуть її рідні з сіл Малий Кучурів та Васловівці Заставнівського району Чернівецької області. Історія життя матушки - це символічний приклад єднання України. 
Матушка Іоанна пережила дві світові війни, голодомори, епідемію туберкульозу. Вона рятувала хворих від страшної хвороби. А далі були нові випробування. Чоловіка Марії (майбутньої схимонахині Іоанни) арештовують і на цілих 10 років відправляють на Урал за націоналістичні погляди. «Прийшли вночі і забрали. Забрали за Україну!», – згадує арешт чоловіка. Не оминула заслання і сама Марія. Родину розкуркулили (мали п’ять гектарів землі та дві корови, два коня) і теж відправили на висилки в Сибір, де провели близько 16 років. 

  Донині пам’ятає матушка радянські часи, коли віра переслідувалася, закривалися церкви, людей карали за богослужіння. Згадує, як ховала Біблію в печі, коли в її домівці був обшук. А щоб на Великдень посвятити паску, на ніч кошики з наїдками ставили високо на дахи будинків. На святкову їжу падала роса, і це вважалося Божою благодаттю.

  Схимонахиня Іоанна рада бачити всіх, хто прокладає свій шлях до Господа і шукає молитовної підтримки та благословення. 

  До обителі матушки приїздить багато людей з усіх усюд. Жіночий ставропігійний монастир на честь Афонської ікони Божої Матері в урочищі Кип’яче (село Чоповичі Малинського району) називають "жіночим Афоном". Тут панує неймовірна благодать, яку важко передати словами, але яку чітко відчуває серце. 

  Серед унікальних святинь монастиря - частинка Животворящого Хреста Господнього, частичка поясу Пресвятої Богородиці, Ковчег з частинками мощів 24-х афонських старців (ієросхимонаха Пантелеімона з братією), Псалтир від ігумена Свято-Пантелеймонівського афонського монастиря архімандрита Ієремії, мощі св. мч. Сєвєри, мощі св. мч. Євгенії, частинки мощів святих Римських мучеників, великі частини мощів (гомілки) святих безсрібників і цілителів Косьми і Даміана Римських, частини мощів свв. Мучеників Киприяна та Іустини. 

  Схимонахиня Іоанна просить Бога за всіх людей, які притікають до неї, молить Бога за мир в Україні та всьому світі. Матушка постійно знаходиться в молитві, в руках тримає хрест і чотки, по яких читає молитви. Адже на монастирях та на молитвах монахів тримається весь світ. Неустанна молитва – в її серці та на устах. Матушка весь час повторює: «Ісусе Христе, помилуй нас!».

 Фото Леоніда Шевчука

Прес-служба Жіночого ставропігійного монастиря на честь Афонської ікони Божої Матері в урочищі Кип’яче

 
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework