Святослав Ріхтер давав концерти у цілковитій темряві

  20 березня 1915 року в Житомирі народився піаніст німецького походження Святослав Ріхтер. Його батько Теофіл Ріхтер був піаністом та органістом Одеської кірхи, викладав у Одеській консерваторії. Матір Ганна Москальова походила з російських дворян.

 

  1922 року сім'я переїхала до Одеси. Там Ріхтер сам навчався грати на фортепіано. Він написав кілька театральних п'єс, цікавився оперним театром і планував стати диригентом. З 1930 по 1932 рік Святослав Ріхтер працював піаністом-концертмейстером в Одеському будинку моряка, потім - в Одеській філармонії. Перший сольний концерт Ріхтера, складений з творів Шопена, відбувся у 1934 році. Незабаром після цього він отримав посаду акомпаніатора в Одеському оперному театрі.

  1937 року Ріхтер вступив до Московської консерваторії по класу фортепіано Генріха Нейгауза, однак вже восени був з неї виключений після відмови вивчати загальноосвітні предмети і повернувся до Одеси. На вимогу Нейгауза, Ріхтер повернувся до Москви і поновився в консерваторії. Московський дебют піаніста відбувся 26 листопада 1940 року, коли в Малому залі консерваторії він вперше після автора виконав Шосту сонату Сергія Прокоф'єва. Ще через місяць Ріхтер вперше виступив з оркестром.

  Під час Другої світової війни Святослав Ріхтер займався активною концертною діяльністю. Виступає в Москві, гастролює іншими містами СРСР, грає в Ленінграді під час блокади. Піаніст вперше виконав низку нових творів, у тому числі Сьому фортепіанну сонату Сергія Прокоф'єва.

  1943 року Ріхтер вперше зустрів співачку Ніну Дорліак. Згодом вона стала його дружиною. Ріхтер і Дорліак часто виступали разом на концертах.

  Після війни Ріхтер здобуває широку популярність і стає одним з провідних радянських піаністів. Концерти піаніста в СРСР і країнах Східного блоку мали велику популярність, однак виступати на Заході йому не дозволялось протягом багатьох років. Це було зумовлено тим, що Ріхтер мав дружні стосунки з "опальними" діячами культури, серед яких були Борис Пастернак і Сергій Прокоф'єв. У роки негласної заборони на виконання музики композитора піаніст часто грав його твори, а 1952-го в перший і єдиний раз у своєму житті виступив як диригент, провівши прем'єру симфонії-концерту для віолончелі з оркестром. Дев'ята соната Прокоф'єва присвячена Ріхтеру і вперше ним виконана.

  1960-го Ріхтер провів концерти в Нью-Йорку та інших містах Америки. Того ж року музиканту присудили премію "Ґреммі". Він став першим радянським виконавцем, удостоєним цієї нагороди. У 1960-1980-х Ріхтер дає більше 70 концертів на рік.

  В останні роки життя Ріхтер через хвороби часто скасовував концерти, але продовжував виступати. Під час виконання на його вимогу на сцені була повна темрява і лише ноти на пюпітрі фортепіано підсвічувались лампою. На думку музиканта, це давало публіці змогу сконцентруватися на музиці, не відволікаючись на другорядні моменти. Останній концерт піаніста відбувся в березні 1995 року в місті Любек, Німеччина.

  Помер Святослав Теофілович Ріхтер 1 серпня 1997 року від серцевого нападу в Москві. Похований на Новодівочому цвинтарі.

Джерело: gazeta.ua

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework