«Лялькова феєрія» у Кмитівському храмі мистецтв

   У Кмитівському музеї образотворчого мистецтва ім. Й. Д. Буханчука Житомирської обласної ради відбулася персональна виставка авторської ляльки «Лялькова феєрія» майстра­аматора, голови хобі­клубу рукодільниць «Валентинка» Овруцької центральної районної бібліотеки ім. А. С. Малишка Ірини Тюриної, яка докладно розповіла присутнім про давні українські традиції виготовлення ляльки, традиційні ляльки­обереги, виготовлення ляльки­мотанки у справжньому автентичному вбранні. Звучали народні обрядові пісні у виконанні творчих колективів та окремих аматорів з Глибочицького, Кмитівського та Студеницького сільських будинків культури.

 

   Відкриттю виставки передувало проведення для учнів місцевих шкіл майстер­класів: діти власноруч виготовляли ляльку­птаха «закличку весни».

   Глибочицькій об’єднаній територіальній громаді пощастило мати такий унікальний заклад культури у сільській місцевості. Ми повинні відроджувати, зберігати і популяризувати ті традиції, які були закладені в громаді і донести їх до жителів нашої області — у вітальному слові про це зауважив голова громади С.В.Сокальський. Він висловився за створення туристичного маршруту через с. Кмитів для того, щоб надати музею «новий подих» і заявити про нього на всю Україну.

  Родзинкою мистецької зустрічі було представлення головою ГО «Довіра 1» с. Студениці, депутатом Глибочицької сільської ради В.О.Радкевич тканих різнокольорових рушників її мами — з цікавою символікою, а також автентичного одягу — «літника», яким більше 100 років.

   У заході також брали участь голова обласної мистецько­культурної спілки народних майстрів «Мистецьке Полісся» Анна Івченко, в. о. старости с. Кмитова Валентина Яремчук.

   Для всіх учасників заходу директор музею Ярослав Хитрий провів змістовну екскурсію, розповів про історію створення музею.

   Такі мистецькі заходи сьогодні дуже потрібні. Вони нас об’єднують та демонструють світу, що ми — унікальна нація зі своїми історією і культурою.

Інна Матвієнко, газета «Житомирщина»

 

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework