На Житомирщині росте досить рідкісна чорна береза. ФОТО

  Чорна береза – досить рідкісне, реліктове дерево. В українській «Вікіпедії» навіть немає  відомостей про те, що вона зустрічається на українських лісових просторах. А між тим, це незвичайне дерево можна зустріти і в деяких поліських районах нашої області.

   Найбільшу кількість чорної берези доглядають  олевські меліоратори на околиці села Стовпинка. Ще 50 років тому вони тут  створили окремий рекреаційний куточок і зовсім випадково по сусідству помітили декілька десятків чорних стовбурів, які утворювали невеликий березовий гай, - розповідає scarb.net.ua.

  - Дивно, але довкола цієї галявини більше ніде чорної берези немає, - стверджує начальник дільниці Олевського управління водного господарства Микола Кравченко. – А ці місця, наче магніт, притягують грибників, рибалок і відпочивальників. Колись тут протікала невелика річка і росли великі дуби. Пізніше на цьому місці меліоратори створили окрему велику меліоративну систему, викопали 36 гектарний ставок, провели водоканали, спорудили дамбу, а паралельно і чудову зону відпочинку організували. Тут завжди багато людей, приїздять відпочивальники із Олевська і Києва. Я слідкую за тим, щоб скрізь був порядок, - стверджує місцевий старожил і ветеран-меліоратор.

  Слід зазначити, що сама чорна береза нічим особливо й не відрізняється від звичайної, у неї лише повністю чорний стовбур, а листя і гілки однакові і розмірами, і забарвленням. На жаль, кількість цих незвичайних дерев поступово зменшується, хоча місцеві мешканці намагаються оберігати і навіть розмножити чорну березу. Однак, фахівцям навіть не вдалося розгадати таємницю чорного окрасу стовбурів цих рідкісних дерев, штучно розмножити їх також поки що не вдається.

  Існує багато міфів і легенд щодо цього дерева. У народних повір’ях чорна береза – це символ дівчини, яка не дочекалася свого коханого і щоб не одягати білого плаття , вона нарядилася в чорний одяг і не знімала його до кінця життя.

  Вважається, що молода пара, яка  поклонилася цьому дереву, більше ніколи не розлучиться.

n 02021813 1

 

Последнее изменение Среда, 02/05/2018

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework