Дерева нашого міста

  Житомирська область розташована у двох природно-кліматичних зонах, північна її частина — у зоні Полісся, південна — у межах Лісостепу. Сама назва Полісся вказує на значну кількість лісів. І майже з усіх боків місто Житомир оточене лісовими масивами.

 

  Відомий у світі пись­менник і культурний діяч Юзеф Ігнацій Крашевський свого часу висловив цікаву думку: «Житомир було б справедливо назва­ти Лісомир (Мир лісів), тому що вся місце­вість, на якій розташоване наше місто, з усіх боків оточене прадавніми лісами… Жоден торговельний шлях не проходив тут у ста­родавні часи, а сам по собі цей пункт не мав особливого значення в стратегічному відношенні».

  Сучасний Житомир займає територію близько 6100 га, з яких 2200 га – це зелені масиви. Зелені насадження здавна вважаються надійним захистом від забруднення повітря, їх справедливо називають «легенями міста». Звичайно вони і прикрашають місто, але перш за все відіграють важливу роль в справі оздоровлення навколишнього середовища.

  Парки, сади, бульвари і сквери впливають на склад атмосферного повітря. Вони фільтрують забруднюючі речовини і пил з повітря, вони забезпечують тінь і більш низьку температуру в місті. У зелених масивах кожне дерево поглинає в середньому за рік 30-40 кг пилу і інших твердих частинок, а дерево з багатою листяної кроною до 68 кг. Одне дерево середньої величини за добу відновлює стільки вільного кисню, скільки необхідно для дихання трьох чоловік. Дерева очищають повітря від вихлопних газів. Кожне доросле дерево щорічно поглинає такий обсяг відпрацьованих газів автомобілів, який виділяється за 25 тисяч км пробігу. Отже, рослини в місті — це живий фільтр, який поглинає з повітря пил і різні хімічні забруднення. Вони підвищують комфортність життя та покращують стан навколишнього середовища.

  Зазвичай, дерева міста органічно пов’язані з природними лісовими зонами, що увійшли в межі міста. Основними породами дерев на Поліссі є сосна (57,4%), дуб (20,6%), береза (10,2%), чорна вільха, граб. Звісно ж ці дерева ростуть і в місті Житомирі.

Ілюстрація: Юрій Супрунчук. Бердичівська. Після дощу

Джерело: childlibr.org.ua

 
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework