Казки «міста на граніті». ФОТОРЕПОРТАЖ

   Коростишів унікальний тим, що красу тут створюють людина і природа у тандемі.

  «Цього разу проект "Точка на карті» завітав у гості до біблійного пророка Мойсея, винахідника Стіва Джобса та казкового Котигорошка. Усі вони вирізьблені з граніту. Цих та ще багатьох героїв можна побачити у парку скульптур у місті Коростишів на Житомирщині», - повідомляє ukrinform.ua. 

   Це місто, розташоване на трасі Київ-Чоп над рікою Тетерів, називають містом каменярів, бо чи не в кожній сім’ї тут є майстри, які створюють вироби з каменю. А крім того, Коростишів ще із ХІХ століття закріпив за собою реноме Поліської Швейцарії.

    У Мережі є чимало фоторепортажів про парк гранітних скульптур - на туристичних сайтах та у соціальних мережах. Та при цьому зазвичай у тіні залишається його історія, а також скульптор, який взявся за відродження цієї пам’ятки садово-паркового мистецтва й натхненно створює гранітних мудреців і казкових персонажів - заслужений художник України Віталій Рожик.

Mistonagraniti 2

Віталій Рожик з онучкою Даринкою

   КОРОСТИШІВСЬКИЙ ПАРК: ВІД ГРАФІВ ОЛІЗАРІВ ДО РОЗБИТИХ СКУЛЬПТУР

   Міський парк пережив розквіт, занепад та відродження. Його виникнення пов’язують із графською родиною Олізарів, яка понад 300 років володіла Коростишевом. Нині серед істориків тривають дискусії щодо точної дати, коли ж з’явився парк: одні стверджують, що це було в кінці XVIII століття, інші - на початку 1800-х років. Достеменно відомо, що маєток і парк навколо нього заклали брати Філіп та Йосип Олізари.

  Своєю версією ділиться директор  Коростишівського народного історичного музею Володимир Слівінський: «Парк був заснований у кінці XVIII століття. Тоді будувався нижній будинок маєтку Олізарів, тому неможливо, щоб одночасно там не планувалася садово-паркова система. Вже у ХІХ столітті в парку були скульптури з білого мармуру».

Mistonagraniti 3Він і вона

   Директор музею розповідає і ще про одну місцеву цікавинку. У 1837 році Густав Олізар відкрив у Коростишеві водолікарню, яку щороку відвідувало не менше 60 людей. Боротися з недугами допомагало й цілюще повітря соснових лісів, тож у місті функціонували два лікувально-оздоровчі комплекси.

  «На початку ХХ століття підприємливі коростишівці в районі Заріччя будували будиночки готельного типу, де приймали відпочивальників. Частина зарічанців здавали туристам і свої помешкання. Так що зелений туризм у нас існував ще понад 100 років тому», - розповідає Слівінський.

   Краєзнавець підкреслює, що Коростишів називають Поліською Швейцарією. Таку ж назву приписують ще скелям у селі Дениші під Житомиром. Але саме Коростишів у польському географічному словнику, виданому в 1883 році, порівнюють зі Швейцарією на Поліссі.

Mistonagraniti 4Верхній будинок садиби, 1914 рік

   У музеї зберігаються фото маєтку Олізарів, опубліковані в 1914 році у журналі «Столица и усадьба», який був своєрідним туристичним путівником. Від верхнього будинку, який можна побачити на світлинах, нині залишилися лише колони, а від нижнього – годі й сліду шукати. Ще одна згадка про ті часи – це фонтан із горельєфною маскою лева, побудований у 1830 році.

Mistonagraniti 5Фонтан із 1830 року

  Слава Коростишева з його водолікарнями зникла у 1960-х роках, коли у Житомирі побудували дамбу. Тривалий час парк заростав осокорами та бур’янами. На щастя, ця історія має оптимістичне продовження, тому йдемо на прогулянку серед гранітних скульптур разом із їхнім творцем Віталієм Рожиком.

Mistonagraniti 6  Колони, що залишилися від верхнього будинку маєтку Олізарів

   МИКОЛИНОЮ СТЕЖИНОЮ ДО МІСТИЧНОГО КОЛА

   Відроджувати славетний парк графів Олізарів скульптор взявся 5 років тому. За своє життя митець вже встиг створити близько 500 скульптур, з яких майже 60 можна зустріти у його рідному Коростишеві.

  Віталій Рожик – автор пам’ятника загиблим у 1939 році воїнам-резервістам у Фінляндії. Він також творець десятка скульптур на Байковому кладовищі у Києві, в тому числі пам'ятників співакові та композитору Миколі Мозговому і дизайнеру одягу Михайлу Вороніну.

Mistonagraniti 7Молитва

  Будинок Віталія Рожика розташований як раз навпроти парку. Митець не міг дивитися, як пам’ятка садово-паркового мистецтва заростає хащами. Разом зі своїми робітниками взявся облагородити територію: викосили траву, зібрали сухостій та розчистили озерця. А прибравши в парку, він почав встановлювати тут, одну за одною, гранітні фігури.

   Нині територія, за якою доглядає Віталій Миколайович, сягає 3 гектарів, а точну кількість скульптур автор не береться назвати.

  На запитання, як з’явилася ідея відродити парк, він відповідає по-філософськи: «Це якесь сильне внутрішнє бажання. Якщо спробувати пояснити з філософської точки зору, то є одна гарна притча. На будівництві храму люди везуть навантажені тачки. От у них запитують, що ж вони роблять. Один чоловік каже – тягну тачку, а інший відповідає – будую храм. Отак і в мене є свій храм. Тут я відключаю розум і живу відчуттями. Це як стан закоханості, такий піднесений і ейфорійний…»

   Вхід до парку з південного боку розпочинається Миколиною стежиною. Вона викладена різними видами граніту. На доріжці видніються білі камені, які підсвічують її місячної ночі.

   Звісно, гостей цікавить, що ж то за Микола, на честь якого назвали стежку.

  «Стежина - Миколина, бо її облагородив наш робітник Микола Йосипович. Стоячи на колінах, він акуратно складав камінчик до камінчика і створив своїми руками таку красу. Вона гарантовано стоятиме тут тисячу років», - пояснює Віталій Миколайович.

Mistonagraniti 8Миколина стежина

   У просторому парку відчувається особлива енергетика. Скульптури розмовляють зі світом не лише проникливими поглядами та загадковими посмішками, а й викарбуваними на камені афоризмами. Мудрі лаконічні фрази змушують замислитися і вийти з парку з чистими помислами та шляхетними намірами. Складається враження, що прогулянки парковим колом справді змінюють людину всередині. Як з’ясувалося, такі відчуття зовсім не випадкові.

Mistonagraniti 9Ісус Христос

  «У парку я формую містичне коло із центральною фігурою Мойсея, який до всіх промовляє словами із Нагірної проповіді Ісуса Христа: «Бог є любов». Це і є моє кредо. Тут будуть представлені провідники всіх релігій, об’єднані спільною цінністю любові. Любов – це почутя, яке робить людину людиною», - додає скульптор.

Mistonagraniti 10Казковий Котигорошко

   НАДИХАЮТЬ САМІ КАМЕНІ

  Розмова з митцем торкається і питання, як у нього з’являються ідеї та натхнення на творчість. Автор лише розводить руками, відповідаючи, що цього неможливо пояснити. На ідеї багато скульптур його надихнули самі камені, у формах яких він помічає майбутніх гранітних героїв. 

Mistonagraniti 11Центральна фігура парку пророк Мойсей

   «Що таке скульптура? Забрав із каменя все зайве - і вона готова. От Мойсей, наприклад. Привіз того камінця із Запорізької області, і він у мене лежав років десять. Підходив до нього сотню разів, поки не поставив вертикально - і тоді з’явилася ідея мислителя. Коли почав його формувати, то так і назвав Філософом, а люди побачили в ньому Мойсея», - ділиться Віталій Миколайович.

Mistonagraniti 12Вагітна - символ жіночності

   Прямуємо парком аж нагору в місто, де розпочинається так звана коростишівська стометрівка. Серед високих тінистих дерев увагу привертає скульптура вагітної - втілення жіночності. Трохи далі на постаменті стоїть велична скульптура Ісуса Христа, роздивитися яку можна підвівши очі до неба. Колони, що залишилися від садиби Олізарів, охороняє хоробрий Котигорошко. Хоч він і з каменю, але його оченята та щічки цілком нагадують якогось милого хлопчика у вишиванці.

Mistonagraniti 13Григорій Сковорода

   По дорозі зустрічаємо гранітну рибку, яка спрагло ковтає воду із фонтану. Далі височіє щось величне і вражаюче. Підходимо туди зі скульптором, і він пояснює, що це його робота «Молитва» висотою 3,5 метри, яка невдовзі стоятиме на пагорбі.  

Повертаючись в напрямку Миколиної стежини, потрапляємо до гранітного Мойсея. Поруч своєю мудрістю діляться Альберт Ейнштейн, Григорій Сковорода, Шота Руставелі, Стів Джобс та інші відомі постаті.

Mistonagraniti 14Гранітна русалонька

   Серед озерця, оточеного жовтими ірисами, вмостилася неймовірно красива русалонька. Поруч за нею спостерігає маленька дівчинка. Скульптор каже, що то було замовлення, яке так ніхто і не забрав. Тож і цій скульптурі знайшлося місце в парку. Прогулянку завершує твір «Народження» - двоє кремезних птахів тримають на своїх крилах маленького хлопчика.

Mistonagraniti 15Скульптура Народження

   МІСТО НА ГРАНІТІ, АЛЕ БЕЗ ГРАНІТУ

   Хоч Коростишів і стоїть на камені, але з місцевого граніту там нічого не виготовляють. Два кар’єри, де його раніше видобували, нині затоплені й перетворилися на улюблені місця відпочинку та купання. Тому матеріал для місцевих майстрів везуть чи не з усієї України.

Mistonagraniti 16Дівчинка з каменю

   «У мене найбільше виробів із сірого янцівського граніту, що із Запорізької області. Потім знайшов граніт із Городського (село Городське Коростишівського району, - авт.). Крім того, використовую токівський граніт із Дніпропетровщини», - каже скульптор.

   Про парк гранітних скульптур у Коростишеві знають чимало столичних туристичних фірм, які на вихідних везуть стомлених містом киян помилуватися красою Поліської Швейцарії. Та й всі охочі можуть безперешкодно сюди потрапити маршруткою, які постійно курсують між Києвом та Житомиром. Походити між мудрими й грайливими гранітними скульптурами вам нічого не вартуватиме, бо ж вхід до парку безкоштовний.

    Попереду пора літніх відпусток та канікул, тому скористайтеся нагодою побачити гранітні дива Коростишева, пройтися затишним парком, послухати спів птахів і отримати незабутні враження.

Ірина Чириця, Житомир-Коростишів, ukrinform.ua

 

 

Последнее изменение Вторник, 05/06/2018

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework