До села на Житомирщині на свято «Купальські роси» приїхало 50 000 гостей.ФОТО

  В селі Немиринці Житомирської області в ніч на Івана Купала відтворили стародавні купальських традиції. Тут вп’ятнадцяте влаштували фольклорно-етнографічне свято “Купальські роси”.

  За оцінкою організаторів, приїхали майже 50 тисяч гостей, серед яких 27 послів та консулів і віце-прем’єр-міністр — Міністр регіонального розвитку Геннадій Зубко. Залишивши свої справи, до Немиринців, приїхали люди з різних областей України. Упродовж дня перед ними виступали фольклорні колективи, майстри влаштовували майстер-класи, а на фуд-корті можна було пригоститися смачними стравами. Мешканці Немиринців розповідають: вони раді, що вже 15 років поспіль їхнє село стає улюбленим місцем відпочинку для десятків тисяч людей. “Це я тепер ось йду, моя хата ось недалеко. Я поки прийшла, то задихалася, але йду подивитися, бо дуже подобається, як гарно святкують”, — розповідає пенсінарка Раїса Максименко. Щойно сіло сонце, на березі сільського ставка почалося театралізоване дійство “Магія купальської ночі” з піснями, танцями та обрядами.

 09071810

  Дівчата та хлопці водили хороводи навколо Марени, топили опудало, поливали водою один одного та гостей, неодружені дівчата за традицією пускали на воду вінки, намагаючись дізнатися, коли вийдуть заміж та звідки чекати коханого. “Я плела цей вінок власноруч. Збирала кожну квіточку. Зранку допомагала мені пласти цей віночок бабуся. Його пускають на річку, куди вінок попливе, з тієї сторони чекати кохання. Кожна квітка символізує щось. На приклад, ромашка символізує чистоту і вірність, сімейна троянда — сімейність, вона колюча трішки, щоб у сім’ї була гострота”, — розповідає учасния свята Яна Поліщук. “Тут така неймовірна атмосфера: доброзичливі люди, українські традиції, просто дух перехоплює. Ми приїхали з Києва разом з друзями. Велика відстань, погана дорога — на це не звертаєш уваги, про приїздиш на фестиваль і забуваєш про всі турботи та хвилюваня, спілкуєшся з людьми і відпочиваєш душею. Щоразу хочеться повертатися сюди знову і знову. Думаю, наступного разу нас буде більше”, — розповів учасник свята Валерій Іщук.

09071811

 

  Свято супроводжувалося піротехнічними спецефектами, вогняним шоу та салютом. Кульмінацією свята стало запалення багаття, навколо якого до пізньої ночі танцювали тисячі людей.

09071812

09071813

09071815

09071816

Оксана Трокоз, Громадське радіо

Новини Житомира

 

 

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework