Перший вищий навчальний заклад у Поліському краї майже зі сторічною історією з висоти пташиного польоту. ВІДЕО

  Мова йде про навчальний заклад у Житомирі, який ми нині добре знаємо за назвою ЖДУ ім. Івана Франка. Це відомий на всю країну університет, з історією майже в 100 років, оскільки наступного — 2019 — він святкуватиме свій, можна сказати, віковий ювілей.

 

  У мережі Ютуб, на каналі Ztplusinua, опубліковане ще в 2016 відео цього навчального закладу з висоти пташиного польоту. Ми пропонуємо вам, шановні читачі, подивитися на це відео. Зауважимо, що над відео працювали Олег Кот та В'ячеслав Майборода.

  З історії університету. Початок XX століття позначився зростанням національної свідомості українського народу, пробудженням в українців прагнення до освіти, культури, до національного самопізнання. Зі створенням у березні 1917 року в Києві Центральної Ради розпочався процес демократизації суспільного життя, розв’язання наболілих соціально-культурних питань.

  Місцеві органи влади також стали перейматися вирішенням актуальних соціальних проблем. Волинська губернська управа спільно з шкільною радою на початку 1918 року звернулися до Міністерства освіти України з обґрунтованим проханням заснувати в Житомирі вчительський інститут. Та через політичну нестабільність у країні це питання не було вирішено.

  За доби гетьманського уряду в Житомирі стало відомо, що із Кишиніва переводиться до одного з українських міст учительський інститут. Саме тому в червні 1918 року губернська управа звернулася до Міністерства освіти з проханням перевести Кишинівський учительський інститут до Житомира. При цьому управа зобов’язувалася виконати всі вимоги Міністерства освіти стосовно кошторису, виділення земельної ділянки під будівництво нового корпусу інституту, найму помешкань. Але й ця спроба виявилася невдалою.

  Порівняно легко визначилися з приміщенням для вузу. Ним став будинок, споруджений ще в 1862 році за спеціальним призначенням як навчальний корпус для Житомирської чоловічої гімназії, що перестала функціонувати в 1918 році. Це був цілий комплекс, який складався з навчального корпусу, двох кам’яних флігелів, допоміжних приміщень, великого саду. Перед головним входом був палісадник з рідкісними деревами та фонтаном у центрі. До наших днів комплекс зберігся, але навчальний корпус гімназії реконструйовано в триповерховий навчально-лабораторний корпус № 1, у якому розміщуються ректорат, адміністративні служби й фізико-математичний факультет. На той час навчальний корпус мав 9 лекційних аудиторій і 23 кімнати для проведення практичних і лабораторних занять загальною площею 920 квадратних метрів.

  Саме в цьому будинку 16 жовтня 1919 року відкрився педагогічний інститут — перший вищий навчальний заклад у Поліському краї. Він успадкував матеріальну базу гімназії, її бібліотеку, музей, метеорологічну станцію. Спочатку називався Волинським, а згодом Житомирським педагогічним інститутом.

Історичний текст за матеріалами zu.edu.ua

Над відео працювали Олег Кот та В'ячеслав Майборода

 
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework