×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 657.

Фестиваль на Житомирщині це не тільки про льон, це про традиції - Ірина Костюшко

  Вже четвертий рік поспіль у селі Стремигород на Житомирщині проводять Фестиваль льону, традиційної української культури, яку тут вирощують за органічними технологіями.

  У цьому році організатори очікують близько 10 тисяч гостей не тільки з України, але й зі всього світу. Село знаходиться на Варшавській трасі на відстані 137 км від Києва, отже жителі столиці зможуть дістатися місця події машиною лише за півтори години., - про це повідомляє agronews.ua.

  Про ідеологію фестивалю, який відбудеться наступної неділі, 16 вересня, його програму та гостей в інтерв’ю агентству Agronews розповіла ідеолог заходу, власник місцевої агрокомпанії «Зоря» Ірина Костюшко.

  Пані Ірино, Фестиваль льону це значна подія не тільки для Житомирщині, але і для всієї України. Хто до вас їде і скільки гостей ви очікуєте у цьому році?

  У минулому році до нас на фестиваль приїхало близько 13 тисяч гостей. Ми порахували, що тільки машин зі усієї України було близько 4 тисяч. Близько тисячі – це місцеві жителі, які прийшли або приїхали автобусами з навколишніх сіл та міста Коростеня. Приїздили і офіційні делегації Білорусі, Франції, Польщі та ПАР. Також ми зустрічали людей з інших країн, Бельгії, Німеччини, знайомилися з ними. У цьому році через обмежений час підготовки ми вирішили не запрошувати офіційні делегації, але впевнені, що іноземці приїдуть, оскільки фестиваль вже набув розголосу. Ми очікуємо, що цьому році буде не менше 10 тисяч гостей як з України, так і з закордону.

  Як дістатися до Стремигорода з Києва?

Це дуже просто, ми знаходимося лише у 137 км від Києва, це лише півтори години машиною по Варшавській трасі. У самому Києві дорога з дому до офісу іноді займає більше часу. Більшість наших гостей – це саме кияни.

  Як змінилася цьогорічна програма фестивалю?

  Ми додали до вже звичайних подій виставку дронів. Ми хотіли поєднати традиції і сучасність, запросили на фестиваль багато аграріїв зі всієї України, щоб вони змогли побачити можливості безпілотників у сільському господарстві. Хотілося орієнтуватися, щоб ця виставка дронів була саме аграрного формату. Крім того, ми знаємо, що дрони забезпечують безпеку нашої країни.

  На гостей також чекають розважальні заході, виставка-ярмарок органічної їжі. Ще ми зробили таку родзинку: ми будемо пригощати усіх гостей чаєм з коноплі.

  Для Фестивалю льону ми спеціально виробляємо конопляну та льняну органічну олію. Першу партію, яка виготовлена 6-7 вересня, наша компанія буде презентувати саме на фестивалі.

  В Україні відчувається брак культурних подій особливо в сільській місцевості. Як би ви оцінили місце Фестивалю льону серед подібних фестивалів в Україні?

  Фестивалю льону це не тільки про льон, це і збереження традицій та історичної пам’яті народу. Внесок нашого фестивалю значний. Чим більше буде таких заходів, тим більше це буде впливати на формування єдиного гуманітарного простору. Моє особисте бачення, що будь-який бізнес без морально-етичних норм – це помилкове стратегічне рішення. Я розглядаю цю подію як соціальний проект компанії, яка працює в цьому селі. Ми всі знаємо, що чим більше духовно деградує суспільство, тим легше їм керувати ззовні. Отже ще одне завдання і місія фестивалю – це духовне наповнення місцевої громади.

  Ваша компанія «Зоря», яка є організатором фестивалю, позиціонує себе як виробник органічної продукції. Нещодавно Верховна Рада ухвалила закон про органіку. Чи захищає цей закон виробників від нечесної конкуренції?

  Ми поступово переходимо на органічне виробництво, два роки тому ми ухвалили принципове рішення. Ми провели сертифікацію земель, вже другий рік ми вирощуємо органічні льон, коноплі і фенхель.

  Ми радіємо, що це закон ухвалений, він дійсно може нас захистити. Зараз дуже багато продукції, яка вводить в оману покупців. Я сама бачила, коли пишуть «органічна олія льняна», але без особливої органічної манкіровки. Вони кажуть, що не використовують мінеральні добрива. Однак цього недостатньо, щоб продукція була органічною. Наприклад, земля повинна три роки не бачити жодної хімії, щоб там можна було вирощувати органіку. І на кожному етапі аж до пакування повинен буди контроль з боку організацій, які сертифікують органічне виробництво. Закон вводить покарання за невірне маркування – до 30 тис. грн штрафу. Також вводиться обмеження для виробників: обладнання, яке використовується на звичайному виробництві, не може використовуватися для органіки. Більш того, компанія, яка вирощу одну культуру традиційним методом, не може займатися тією ж культурою як органічною.

  Чому в цьому році підготовка до фестивалю почалася із запізненням?

  До останнього часу не було впевненості, що мені вистачить власних коштів. Але я прийняла рішення, що не можу не проводити, бо було дуже багато запитань, у тому числі і в соціальних мережах. І коли мені вже зателефонувала місцева поліція, коли буде фестиваль, це була остання крапля. Я проведу фестиваль, якщо я на правильному шляху, усе вийде.

  Отже у ролі генерального спонсора виступає агрокомпанія «Зоря». Також хочу подякувати за підтримку Житомирській державній адміністрації та раді; ексклюзивному спонсору «ОККО Агротрейд», який задовольняє потреби агробізнесу, а саме високоякісним паливом та форвардною програмою для аграріїв; компанії МОСТ МАЛИН, офіційному ділеру техніки STIHL; інноваційному підприємству Drone.UA, яке надало спеціалізовані дрони для сільськогосподарського сектору України; а компанії «Таврійські ігри» за святковий настрій.

Джерело: agronews.ua

Новини Житомира

 

 

Последнее изменение Пятница, 14/09/2018

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework