×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 657.

Смерть видатної історичної особи на Житомирщині, про яку більше сотні років воліють не згадувати. ФОТО

  Про те, що в  місті Малин 28 квітня 1920 загинув князь - нащадок славетнього роду Радзивіллів - Вільгельм Януш Генрик Станіслав Радзивілл майже сотню років ніхто не згадує.

  Вільгельм Януш Генрик Станіслав Радзивілл (пол. Wilhelm Janusz Henryk Stanisław Radziwiłł). Народився 6 лютого 1880 в Берліні, був представником вищої аристократії, офіцером, - про це повідомляють в групі МалинчанИ у Фейсбук.

  Чомусь ця історія міста всі 100 років замовчується. Нема ні таблички, ні згадки при екскурсіях по місту. Поручик прусської, потім російської армії, ротмістр польської кавалерії. Представник княжого роду Радзивіллів герба «Труби». Молодший син князя Антонія Фредеріка Вільгельма Радзивілла (1838-1904), і Марії Доротеї Єлизавети де Кастелян (1840-1915). А це теж історія міста. Хоч би одна табличка десь висіла, чи на вокзалі, чи в центрі. А то Польща всюди пише про цю подію в Малині, а в самому місті, ніде ніхто з істориків і не згадує. Тому ці фото про добре освічену, розумну і мудру людину, яка підступно була вбита пораненою (заколотий штиками на кроваті) у містечку Малин, на Поліссі.

  «Вранці 25 травня в Несвіжі було поховання в підземелля костелу останків першого ордината Давид-Городка, князя Станіслава Радзивілла, ростмістра 3-го уланського полку і найближчого ад'ютанта Глави держави. Князь Станіслав був солдатом незвичайного мужності. З розповідей уланів, треба було взяти неприступну позицію, і в рядах почалася паніка; князь Станіслав, відкинувши домисли, з шпіцрутенами в руці кинувся вперед, повів за собою своїх солдатів і взяв висоту. А потім, будучи особистим ад'ютантом Пілсудського, міг би не брати участі в діях на фронті, однак наполіг на своєму, щоб йому довірили загін кавалерії, командуючи яким під Малином, біля Києва (Житомирська обл.) був важко поранений і залишений в селянській хаті, оточеній потім переважаючими силами більшовиків. Господар хати розкрив таємницю, якого гостя він ховає, і князя добили багнетами і прикладами.

ok 19.20.20153jpg

  Кум Станіслава, князь Ієронім Радзивілл, свого часу вважався ймовірним майбутнім королем Польщі, поїхав в Малин і знайшов тіло. Офіційні похорони, в церемонії яких брав участь Пілсудський, пройшли в костелі Святого хреста у Варшаві. За військові заслуги був нагороджений Орденом Virtuti Militari.

ok 19.20.17852jpg

 

Последнее изменение Пятница, 19/10/2018

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework