×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 657.

На Житомирщині з одинадцятої спроби краєзнавчому музею виділили окреме приміщення. ФОТО

  9 листопада, краєзнавчий музей в Новограді переїжджає в нове приміщення.

  "Сподіваюся, що цей варіант окремої споруди буде вдалим. Десятиліттями точилася боротьба за гідне розміщення експонатів. Я була готова переїхати на Волі, 58 у колишню в’язницю", – ділиться пережитим директор краєзнавчого музею Олена Жовтюк, - про це повідомляє novograd.city

  11 жовтня на 59 засіданні виконкому міськради розглядалося питання про безоплатну передачу медиками приміщення аптеки № 219 працівникам відділу культури й туризму. Будинок, розташований на Соборності, 24, перебуває на балансі КНП "Центр первинної медико-санітарної допомоги Новограда-Волинського", але аптек у нас вистачає, їх у місті орієнтовно три десятки. Тому добротну одноповерхову будівлю перепрофілювали на заклад культури.

  Незважаючи на наявність чотирьох тисяч експонатів основного і допоміжного фондів, музей квартирував на другому поверсі Палацу культури ім. Лесі Українки. 140 м кв. явно не вистачає: частина експозиції зберігається поруч у танцювальній залі, ще частина – в музеї родини Косачів. Музей, заснований у Палаці культури місцевим жителем Юхимом Загривим, діяв ще з радянських часів як музей Бойової слави. У 2008 році він став краєзнавчим.

  Хоча Юхим Загривий мав на меті увіковічити пам’ять про події Другої світової війни, люди приносили на збереження різні речі. Інтуїтивно він відбирав справжні цінності. Символічним є той факт, що батьківська хата засновника музею розташовувалася неподалік Північного і Південного городищ, фактично у колисці історії нашого міста. Найціннішими предметами Олена Жовтюк вважає артефакти саме з розкопок древнього городища літописного Звягеля.

  Пишається нещодавно розкопаним комплектом жіночих прикрас знатної городянки, який датується початком Х ст. Справжньою гордістю музею вона називає відреставровану глиняну посудину Білогрудівської культури періоду бронзи – раннього заліза (кінець ІІ – початок І тисячоліття до н.е.). Постійними є експозиції, присвячені таким темам, як історія краю (період 1257-1795 роки) та Друга світова війна й окупація міста в 1941-1943 роках.

  Музей багатий фотодокументами, текстовими документами, серед яких – стародруки. Є нумізматична колекція монет римських, царського періоду, гроші доби козаччини та періоду німецької окупації. Більшість експонатів потребує гідного представлення відвідувачам. Члени виконкому підтримали рішення про передачу споруди відділу культури й туризму, а громадські активісти у цьому питанні цілковито підтримують представників виконавчої влади.

ok 11.11.2085jpg

Джерело: novograd.city

 

Последнее изменение Понедельник, 12/11/2018

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework