Художній керівник академічної хорової капели "Орея" з Житомира претендує на Шевченківську премію

  Саме так: одним з претендентів на Шевченківську премію у номінації «Музичне мистецтво» є Олександр Вацек, художній керівник академічної хорової капели "Орея" з Житомира.

   Літери українського алфавіту спотворили за Російської імперії.  

  — Кобзар Тарас Компаніченко та піаніст Євген Громов давно заслуговують на "Шевченківку", — каже музикознавець Любов ­Морозова, 36 років. Розповідає про претендентів на Шевченківську премію у номінації "Музичне мистецтво". Переможців оголосять 19 лютого, передає gazeta.ua.

  — Тарас Компаніченко керує "Хореєю Козацькою". Ансамбль дає зрозуміти, що українська музика має, як мінімум, 400 років сталої традиції.

  Він реконструює твори XVI–XVII століть. Музика неймовірно цікава і свідчить про те, що Україна у ті роки була частиною Європи. Компаніченко є фанатиком, котрий пропагує цю творчість. Має виразний тембр голосу, його приємно і цікаво слухати. Останній альбом "Хореї Козацької" важливий не тільки для історії української музики, але й для підняття духу наших військових.

  Євген Громов — ще один фанатик, але класичної музики. Видав торік велику антологію фортепіанних творів 1960-х. Цей час — біла пляма в музичній культурі України.

  Також у номінації "Музичне мистецтво" на Шевченківську премію претендують керівник Симфонічного оркестру Українського радіо, диригент Володимир Шейко, 56 років, та Олександр Вацек, 63 роки — художній керівник академічної хорової капели "Орея" з Житомира.

  У номінації "Кіномистецтво" лише один претендент — Роман Бондарчук, 36 років, з дебютною ігровою стрічкою "Вулкан".

  — Режисер добре відчуває простір своєї історичної батьківщини, знімає переважно на Херсонщині, — розповідає кінокритик Дмитро Десятерик, 55 років. — У "Вулкані" головний герой киянин Лукас. Працює перекладачем у столичному офісі ОБСЄ. Вирушає на кордон з Кримом з невеликою делегацією місії. Несподівано губиться посеред випаленого сонцем степу. Ця земля у фільмі постає як справжнісінький американський Дикий Захід, територією беззаконня й анархічної вольниці.

  Серед представників візуального мистецтва на премію претендує каліграф Василь Чебаник, 85 років, із проектом "Графіка української мови".

  На думку митця, деякі літери українського алфавіту були спотворені за Російської імперії. Зараз вони не передають усієї милозвучності мови. Їх слід замінити на первинний варіант.

  Художник із Дніпра Олександр Бородай, 72 роки, відомий творами у техніці гарячої емалі, зокрема циклом "Перевірене часом. Нерозвіяне простором". Його роботи прикрашають музично-драматичний та оперний театри у Дніпрі, Михайлівський Золотоверхий собор і Свято-Покровську церкву в Києві.

  56-річний живописець Петро Бевза номінований на Шевченківську премію за твори "До світла", "Йордань", "Асиметріади", "Я знаю все", "Танок".

Текстівка головного фото: Христина Дейлик у фільмі ”Вулкан” грає жительку степового села на Херсонщині. Режисер картини Роман Бондарчук номінований на Шевченківську премію

Автор: Варвара Свеженцева, gazeta.ua

Фото: WWW.RBC.UA

 

 Новини Житомира

 

Последнее изменение Вторник, 22/01/2019

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework