Дерев'яна церква початку XIX століття на Житомирщині

  Мова йде про один із храмів на Черняхівщині.

 

  В дописі користувача Ihor Dovbysh мережі Фейсбук ми побачили зображення дерев'яної церкви, де в описі вказано рік її появи: «Дерев’яна церква 1802 р. у Черняхові Житомирської області».

kd111208 1

  В коментарях під цією публікацію користувач Юрий Малашевич розповів чимало цікавої інформації з цієї теми:

  «Храм Георгія Побідоносця. Волосний центр містечок Черняхів Житомирського повіту Волинської губернії. Забудови року Божого 1802 - го ( за іншими даними 1801-го). Знаходився в центральній частині, на місці між рестораном АНЕЛО (кол. кінотеатр) та колишніми дитячими яслами. На задній частині видно благодійний будинок милосердя (по сучасному це щось схоже до червоного хреста, ФАПу та притулку разом взятих). Там же житло настоятеля храму. На місці будинку милосердя , а його не руйнували, виникли дитячі ясла, які проіснували до початку 21 століття і вже за наших днів ці приміщення були остаточно демонтовані, як повністю зношенні.

  Храм розібрано за одну ніч, великою комсомольською бригадою на початку 1930 року. Переказували, що з матеріалів храму було збудовано низку приміщень у Черняхові, зокрема приміщення сучасної спортивної школи.

  Одним з репресованих у 1930-х рр. священиків Житомирщини, який відбував покарання у виправно-трудовому таборі, був о. Димитрій Олександрович Бичинський. З архівних документів відомо, що він був сином священика м. Черняхова, служив псаломщиком-дияконом у Черняхівській Свято-Георгіївській церкві до 1916 р., пізніше – дияконом при церкві у с. Троковичах.

  В 1801 році на гроші прихожан була побудована Черняхівська церква. В цей час в Черняхові було 182 двори, 1441 чоловік — прихожан цієї церкви. Першим настоятелем храму був о. Северин Ковальницький, який помер в 1861 році. Дані Вікіпедії».

 Новини Житомира

 
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework