Каскад з трьох скельних уступів: Як утворився водоспад на Житомирщині. ФОТО

  Вчелька – водоспад, що розташований у Житомирському районі Житомирської області, між селами Головенка, Перлявка та Сінгури в урочищі «Шумськ» на р. Гнилоп’ять. По-суті, це каскад з трьох скельних уступів довжиною в 60-80 м, висотою –10 м, шириною – 40 м. Берега р. Глиноп’ять в межах водопаду – це стрімкі скелі висотою 6-10 м. 

  Водоспад знаходиться недалеко від «скелі Кращевського» (її висота – 30 м), а саме в 100 м вище за течією річки. Ця скеля названа на честь відомого польського письменника, громадського та політичного діяча, історика, філософа Юзефа-Ігнація Крашевського, який тривалий час жив та працював на Житомирщині. Можливо, ця відома постать відпочивала біля цієї скелі. 

  Цей водоспад виник із-за людської діяльності. На даний момент цьому рідкісному, особливо в зоні Полісся, хоча і «штучному» явищу природи юридично не надано статусу геологічної пам’ятки. Влада та громадськість повинні все зробити, щоб водоспаду «Вчелька» та «скелі Крашевського» було надано відповідний статус.

  Історія створення

  Цікавою є історія створення цього водоспаду, яка пов’язані з ім’ям командуючого 8-ї (Житомирської) танкової армії генерал-майора Гаркуши. Цей командуючий відомий будівництвом різних військових об’єктів, зокрема Житомирського полігона. Саме під його керівництвом силами солдат цієї ж 8-ї армії на р. Гнилоп’ять було створене водосховище, відоме нині як «Гаркушине море». Планувалося, що це штучне водоймище допоможе у військових навчаннях, а саме у подоланні танками та піхотою водних перешкод. На початку 50-х рр. ХХ ст., реалізуючи план будівництва великого танкового полігона, було виселено жителів с. Шумськ до с. Гуйва та інших населених пунктів. І незабаром поля, яри та струмку – все це було перетворено танкодроми, навчальні поля для всіх видів військ тощо. Яр, що був колись давно руслом р. Гнилоп’ять, почали перетворювати у водойму-полігон.

  В цьому були задіяні 500 солдат робочої команди (сформована на базі 102-го Богунського полку), та велика кількість техніки ( танкові бульдозери БАТ, великі траншейні машини БТМ та ін.). При цьому робота відбувалася у три зміни, а солдатам часто в непрохідних для техніки місцях приходилось працювати в ручну кувалдами та самим переносити брили граніту. Якраз так утворилося «Гаркушине море». Дамба цього водосховища, після забирання гаті, перетворилася у каскадний і нібито зовнішньо природний водоспад, який місцеві назвали «Вчелькою» за прізвищем солдата, який нібито загинув при будівництві. Розказують також, що план будівництва був авантюрним, оскільки все робилося за наказів Гаркуши, без серйозних креслень та різних інженерних предметів. Цікаво й те, що граніт, який тут видобували, пізніше був використаний в Москві, при будівництві «МГУ».

вчелька1

вчелька1

вчелька1

Відділ культури та туризму ЖРДА

 Новини Житомира

    

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework