Новоград-Волинський: два музеї Лесиного міста. ФОТО

  Місто Новоград-Волинський відоме не тільки тим, що тут народилася Леся Українка.

   У районному центрі на берегах Случі є і палац графа Мезенцева, який дуже імпозантно виглядає з закритої території військового містечка. Справжньою візітівкою містастали рештки фортеці, які були відреставровані у 1980-х роках.

28031824 1

  Рештки фортеці Звягеля

  Місто Новоград-Волинський в радянські часи став промисловим центром та місцем дислокування танкової дивізії. Але в першу чергу, це Новоград-Волинський пов’язаний з родиною Косачів.

  Власне, музеїв на Лесину тему в Новограді-Волинському два. Перший знаходиться в будинку, де народилася та  прожила перші роки майбутня поетеса Леся Українка. В них максимально відтворено життя інтелігентно-шляхетської родини 1870-х років, в першу чергу – через меблі та побутові речі того часу. Головною ж кімнатою є та, де безпосередньо мешкала маленька Лариса. Представлено копію метричної книги із написом про народження дівчинки. Про подальші роки життя Лесі нагадують її особисті речі - український національний костюм, намисто, пенал, чашечка, привезена з Італії.28031824 2

  Рідний будинок Лесі

  Навколо будинку дбайливо доглядається двір, де квітнуть улюблені Лесею чорнобривці та мальви. Недалеко й до джерела, яке, звичайно ж, зветься «Лесине» - за спогадами, вона в дитинстві полюбляла сидіти на його березі, й навіть купатися в ньому.

  Адреса: вул. Соборності, буд. 76/2. Часи роботи: вівторок-субота, 9.00-18.00 (в суботу до 17.00). Телефон: 04141-52180.

  Другий музей присвячений усій родині Косачів. Він – найбільший такого роду в Україні, бо інформація про родичів Лесі розкидана по багатьох експозиціях – від Луцька до Гадяча. До цього будинку Косачі переїхали пізніше, тут народилася Ольга Косач-Кривинюк (1877-1945), яка напише першу біографію своєї великої сестри.28031824 3

  Один з залів музею Косачів

  В музеї можна дізнатись подробиці життя Лесиної матері – Ольги Драгоманової-Косач (Олени Пчілки), її батька – Петра Косача, сестер – Оксани, Ольги та Ізідори, їхніх чоловіків, Лесиного брата – Михайла. Експозиція облаштована у 7 кімнатах - але й цього, здається, мало, аби зрозуміти, яку роль відігравали такі ось родини у пробудженні та становленні українського культурницького та національно-визвольного руху.

  Цікаві факти:

  Життя Лесиних сестер багато років було укрите напівзамовчуванням. Справа в тому, що Оксана емігрувала ще у 1920-х, а Ольга та Ізідора – 1945-го, причому «із німцями». До того ж, найбільш непримиренна з них, Ізідора, була ув’язнена у сталінських таборах, а під час німецької окупації Києва стала зв’язковою ОУН. На еміграції займала відверто антирадянську позицію. Постраждала від більшовицької влади в 1920-х і немолода вже мати Лесі. Тому родина ця явно була «незручна», і тільки з початком 1990-х стало можливо говорити повну правду про славетний рід Косачів.

28031824 4   Родинне дерево Косачів

  Адреса: вул. Косачів, 5-а. Часи роботи: вівторок-субота, 9.00-17.00 (в суботу – до 16.00). Телефон: 04141-20212. Сторінка у Facebook: https://www.facebook.com/museumkosach/

за матеріалами: 04141.com.ua

 Новини Житомира

    

Последнее изменение Вторник, 02/04/2019

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework