Композитор, піаніст та аранжувальник Юрій Решетар у Бердичеві: «Джаз – музика душі». ВІДЕО

  Через 30 років він знову чаклує над старим добрим August Förster, наповнюючи залу Бердичівського педагогічного коледжу повітряним й елегантним джазом та просто красивою музикою.

 

  До Бердичева, у рамках Всеукраїнської конференції «Хорове мистецтво України: історія та персоналії», завітав Юрій Решетар – український композитор, піаніст, аранжувальник, член НСКУ. В його творчій скарбниці – вокальні твори на вірші вітчизняних класиків та сучасників, його фортепіанні п’єси й хорові композиції виконують в Україні та світі, його джаз – це не салони-ресторани, це справжня концертна феєрія…

  Із попитом на справжнє, щире, красиве мистецтво в Україні й світі все гаразд, сьогодні до серйозної музики ставляться відповідно, ще кілька років тому подібного не спостерігалося, констатує Юрій Решетар. Звісно, зауважує при цьому, виконувати свою місію – доносити до людей прекрасне – було б куди легше, маючи у союзниках потужні мас-медіа, але чи потрібно це їхнім власникам?..

  Маестро Решетар відомий прихильникам музики у багатьох іпостасях: він – це джаз, це – хори, він – це п’єси, романси, вальси і поп-композиції. Таке різноманіття вочевидь є свідченням істинного таланту. Втім, на жаль, є тут ще одна деталь… В Україні композитори ніколи не жили з музики, нагадує пан Юрій: соната для фортепіано не принесе дохід, подібно звичайній пісні чи аранжуванню.

  Життя й творчість композитора – це не лише оплески й повні зали: бувають і періоди застою. Щодо Юрія Решетаря, то наразі він – у розквіті та на злеті: вже вийшли і ще мають вийти кілька фортепіанних збірок, соната для віолончелі з фортепіано, на підході – два серйозні хорові твори. Окрім того, під джазовим прицілом Маестро опинився сам Фридерик Шопен, і ось-ось побачить світ збірка «У джазових тонах з Україною». До речі, відзначає, музика родом із волелюбної України просто ідеально поєднується з музикою від пригноблених і безправних колись афроамериканців…

  Головне те, підсумовує Юрій Решетар, що після кожного концерту він переконується: люди залишають залу, з зовсім іншими очима. А стосовно містка, що простягається від серйозної музики до легкої… Із віртуозом, котрий вишукано одягає в джаз український фолк, Шопена, Чайковського й навіть Баха, про імпровізацію, синкопи, унікальну поліритмію, схоже, можна говорити безкінечно.

Репортаж Олександра Єжеля, trkvik.tv

 Новини Житомира

    

 

Последнее изменение Четверг, 02/05/2019

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework