Нащадки Терещенків ініціюють реставрацію палацу в Червоному

  Палац у стилі неоготики планують перетворити на туристично привабливий об’єкт.

 

  Терміново почати відновлення автентичного вигляду родинного палацу цукрозаводчиків Терещенківу смт Червоному на Житомирщині вирішили учасники виїзного засідання обласної консультативної ради Управління культури та туризму Житомирської ОДА. Як повідомила головний спеціаліст управління Ганна Щастна на своїй сторінці у Facebook, засідання ініціювала праправнучка авіаконструктора Федора Терещенка Ваніна Василія Ширінська-Шихматова та онук Ігор Уваров. Метою засідання чиновниця назвала запобігання руйнації палацу, який втрачає свою автентичність "завдяки так званим ремонтним роботам", які проводить розташований у приміщенні жіночий моностир, - передає zruchno.travel.

  "Учасники засідання відвідали родинний палац Ф. Терещенка, вивчили технічний стан пам’ятки архітектури, оглянули фасади та інтер’єри будівлі. Потім відбулося обговорення стану та подальшої долі пам’ятки фахівцями. Присутні дійшли висновку про термінову необхідність порятунку родинного палацу Терещенків – архітектурно-історичної перлини Житомирщини і України", – зазначила Ганна Щастна.

  За словами начальника відділу культури Андрушівської районної державної адміністрації Галини Білецької, нащадки Терещенків ініціюють проект реставрації палацу та перетворення його на туристично привабливий об’єкт.

  "Ваніна презентувала проект збереження та реставраціі приміщення, залучення інвестицій та промоції туристичної території Червоного та Андрушівщини в цілому. Цікаво, креативно і преспективно. Я за такий розвиток громади, бо нові заводи, фабрики ми не збудуємо, а от вчитися заробляти гроші від туризму, культурних проектів, фестивалів – це доступно. Головне зрозуміти це і починати працювати для розвитку нашоі Андрушівщини", – підкреслила Галина Білецька.

  Підсумковий документ обговорення підписали всі учасники зібрання, серед них був голова Товариства охорони пам’яток Житомирської області, краєзнавець Георгій Мокрицький.

  "Червоне може стати туристичною Меккою з унікальним родинним палацом Терещенків у стилі англійської готики – тут діяв колись навіть домашній театр. А головне, тут жив унікальний Федір Терещенко – творець перших українських літаків, легендарна особистість. А Червоне – неординарне містечко, де народжувався наш український промисловий, але соціально орієнтований капіталізм, батьками якого були славні Терещенки", – підсумував Георгій Мокрицький.

  Будинок-садиба Терещенків в Червоному другої половини ХІХ століття є пам’яткою архітектури місцевого значення Житомирської області.

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework