Пошарпані часом стіни у центрі села: Водяний млин у Швайківці – справжня історична архітектурна пам’ятка

  Бердичівщина ще зберігає низку матеріальних пам’яток історії, хоча за останні декілька десятиліть їх чисельність не те що не зростає (що було б логічним із культурологічної точки зору), а навпаки – набуває вектору до стрімкого зменшення.

   Яскравим прикладом цієї тези можуть стати водяні млини, збудовані свого часу на річці Гнилоп’ять. Так-так, звичайні водяні млини, які у більшості своїй з’явились на Бердичівщині у середині XIX – початку XX століття як прояв економічного зростання краю в епоху промислової революції. Ці млини стали справжнім рушієм місцевої економіки, адже їх продукція розходилась не лише округою – значна частина високоякісної муки експортувалась до Європи та вглиб царської Росії. Та й використовували вони дармову енергію, яку давав річковий потік, спрямований греблею (по економічності такі млини не зрівняти, наприклад, з міським млином №19, який діяв лише завдяки потужним електродвигунам), - пише berdychiv.in.ua.

  По течії Гнилоп’яті свого часу існували великий млин у Бердичеві (як пам’ять про нього маємо греблю біля кляштору Босих Кармелітів та топонімічну назву мікрорайону – Загребелля), менші за потужністю млини у Хажині, Скраглівці, Райках, Швайківці та Слободищах. Більшість із них майже безслідно зникли, або від них залишились лише фундаменти. Але окремі ще існують, як, наприклад, млин у Швайківці.

  Водяний млин у Швайківці – справжня історична архітектурна пам’ятка, хоча й має лише статус місцевої. Її пошарпані часом стіни ще можна споглядати у центральній частині села.

  За переказами старожилів, двоповерховий цегляно-кам’яний млин збудували у 1850 році на кошти місцевого поміщика Узембло, литовця за походженням. На спорудження цього млина використали цеглу, яку виготовляли на цегельні, розміщеній біля сільського кладовища.

  Власник встановив у млині першокласне німецьке устаткування, завдяки якому вироблялася мукомельна продукція самої високої якості. Достеменно відомо, що вищі сорти борошна з цього млина надходили на продаж до європейських країн.

 У роки німецько-радянської війни млин зазнав руйнації. По закінченні війни на базі механічної частини млина деякий час працювала сільська гідроелектростанція, яка забезпечувала електроенергією як інфраструктуру місцевого колгоспу, так і оселі швайківчан. По закритті електростанції тут діяла малопотужна установка з переробки фуражного зерна.

  Водяний млин у Швайківці давно не діє, але його двоповерхова будівля та гребля через річку Гнилоп’ять достатньо добре збереглись. Нижче – декілька фотографій, які покажуть нинішній стан швайківського млина.

shvaykivka mlyn 02

shvaykivka mlyn 02

shvaykivka mlyn 02

shvaykivka mlyn 02

shvaykivka mlyn 02

shvaykivka mlyn 02

shvaykivka mlyn 02

shvaykivka mlyn 02

Анатолій Горобчук

Новини Житомира

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework