В єдиному в Україні неоготичному костелі, що на Житомирщині, зберігається частинка мощів Папи Римського Івана Павла ІІ

  Село Городківка Андрушівського району Житомирської області, колишній Халаїмгородок, що стоїть на правому березі річки Гуйви. Городківка відома тим, що тут стоїть один з найкрасивіших, єдиний в Україні неоготичний костел Святої Клари.

  Згідно з заповітом Клари Івановської, костел на її честь намагалися спорудити з 50-х років 19 ст., однак російська влада не давала родичам відповідного дозволу, й костел постав лише 1913 року.

  Костел Святої Клари в Городківці поєднує в собі елементи романського стилю й готики, має дивовижну башту-дзвіницю та унікальні, дуже масивні ковані двері.

  Спорудили костел Св. Клари польські майстри на чолі з архітектором Яблонським. Після встановлення Радянської влади, католицька церква та ксьондзи Городківки зазнали репресій і у 1935 році Халаїмська парафія Святої Клари припинила своє існування. 

  У часи німецької окупації костел Св. Клари відновив свою роботу, новим ксьондзом парафії став авторитетний отець Йосип Козинський, відомий тим, що у важкі часи комуністичних репресій та Голодомору провадив серед селян збирання коштів на допомогу засланим та засудженим священникам і зрештою був заарештований комуністами у справі "Фашистської контрреволюційної організації римсько-католицького та уніатського духовенства на Правобережній Україні".

  Після повернення радянської влади костел Святої Клари 1961 року було знову забрано в громади й перетворено на колгоспну комору, орган та внутрішні розписи знищено. 
Лише 1989 року костел Клари було повернуто католицькій громаді села Городківка.

  Сьогодні костел в Городківці є діючим католицьким храмом Ружинського деканату Києво-Житомирської дієцезії, що належить до парафії Святої Клари.

  Стараннями громади та передусім старости костелу Анатолія Куренівського храм дотримується у надзвичайній красі як всередині, так і ззовні.

  Територія довкола костелу Св. Клари засаджена квітами, так само багато квітів і всередині костелу. Приміщення фактично повністю реставровано, включно з дзвіницею, невдовзі очікується встановлення викрадених при радянській владі дзвонів.

  У костьолі Св. Клари, зберігається частинка мощів Папи Римського Івана Павла ІІ, декілька оригінальних місцевих ікон, стародавній клавесин.

  Люди відзначають надзвичайно добру й заспокійливу атмосферу всередині цього невеличкого храму.

  2013 року костел Святої Клари в Городківці відзначав своє 100-річчя.

  Адреса: Житомирська область, Андрушівський район, с. Городківка

  Координати: 49°53′57″ пн. ш. 28°59′02″ сх. д.

Джерело: tic.zt.ua

Новини Житомира

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework