Чим цікаве дослідження науковців, які формують каталог 10-тисячного єврейського цвинтаря у Бердичеві. ВІДЕО

  Вони фіксують інформацію, що допоможе науковцям та людям із різних куточків світу, які шукають своїх родичів.

  Четверте літо поспіль до Бердичева на Житомирщині приїздять дослідники і науковці, щоби сформувати мапу і каталог єврейського цвинтаря. Перед цим розшифровували написи на могилах. Мета експедиції – допомогти нащадкам знайти могили предків. Спілкувалися з дослідниками журналісти "5-го каналу".

  Це єврейське кладовище діяло до 1973 року. Тут понад 10 тисяч поховань. У єврейській громаді кажуть: відомостей про похованих в архівах немає. Тому вже 4 роки поспіль запрошують дослідників, аби сформувати каталог із розшифрованих епітафій – написів на могилах.

  "Чим це кладовище цікаве? Тим, що камінь тут – граніт, його читати важко. У деяких випадках він здається майже сліпим, і тому для нас це шанс теж свої уміння відточити як фахівцям. У важких випадках краще виробляється навичка читання епітафій", – розповідає дослідниця Тамара Саламатіна.

  На цьому цвинтарі пам'ятники переважно у формі чобота. Таке, кажуть дослідники, рідко можна побачити у Східній Європі.

  "Це схоже на ногу, яка, коли прийде месія і всі піднімуться, піде на святу землю. Можливо, тому, але це чисто гіпотеза", – каже дослідниця.

  "Поки нема прямого доказу того, що ми можемо по пам’ятнику зрозуміти: це була бідна людина чи багата. Скоріше за все, можливо, інколи по довжині епітафії. Але це наше припущення, бо чим вона довша, тим більша робота різника, що виходить дорожче", – міркує дослідниця Юлія Лень.

  В експедиції працюють близько десятка дослідників. Це фахівці іноземних наукових інститутів, архівів та бібліотек. Вони фіксують інформацію, що допоможе науковцям та людям із різних куточків світу, які шукають своїх родичів. І таких чимало, розповідає помічник головного рабина у Бердичеві.

  "Хвиля погромів пройшла з початку 20 ст., була велика хвиля еміграції. І після революції була теж хвиля еміграції, у 20-х роках. Це дійсно ті люди, родичі, які не бачили цих родичів, яких шукають. Багато з них останніми роками часто нам пишуть і приїздять, просять, чи є щось, що можна знайти", – розповідає помічник головного рабина Аківа Нємой.

  "Люди знаходять пам’ятники, місця поховання своїх предків завдяки тим каталогам, які ми робимо. Так було у різних містах. І в такі моменти завжди ти розумієш, що все це не даремно, і дійсно ця робота важлива і потрібна", – наголошує Юлія Лень.

  Учасники експедиції розповідають: тут, біля могили одного з найвидатніших хасидських цадиків Леві Іцхак бен Меїра, поховано багато діячів громади, хасидських лідерів, їхніх учнів і послідовників.

  "Важко сказати, скільки років ще знадобиться. Бо могил тут дуже багато, кладовище дуже велике. Ми дуже сподіваємось, що зможемо закінчити цей важливий проєкт, і у нас буде повний каталог усіх могил", – сподівається Аківа Нємой.

  Завдяки дослідникам, декілька родин з України та з-за кордону вже знайшли на цьому кладовищі могили своїх предків.

Юлія Сінєльнікова, Віталій Сінєльніков, Житомирська область, "5 канал"

Новини Житомира

   

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework