Звягельський фольклорний ансамбль вразив німців українською харизмою

  Виявляється, українцям є чим здивувати європейців, і це приємно! Уже вкотре поїздка звягельчан у Німеччину стала можливою завдяки нашій землячці, волонтерці Валентині Рунк (Собецькій) — керівнику благодійного проекту для новоград-волинських дітей у Людвігсгафені.

   Про це повідомляє zvyagel.com.ua.

  Мова йде про п’ятий міжнародний табір — цього разу пощастило зразковому дитячому фольклорному ансамблю «Ордана» під керівництвом заслуженого працівника культури України Віри Матвійчук. За роки творчої роботи, виступів на сценах не лише України, а й Білорусі та Болгарії, «Ордана» отримала шість престижних гран-прі. Це й стало поштовхом для художнього керівника організувати для дітей цікавий відпочинок.

ПРЕДСТАВИЛИ УКРАЇНУ НА ВИСОКОМУ РІВНІ

  — Я переконана, що «Ордана» гідна того, щоб піднятися на новий щабель, — розповіла Віра Юріївна. — Тому в мене з’явилася мета повезти дітей у Німеччину, і я вхопилася за цю ідею. Зверталася до Мюнхенської та Штутгартської спільнот української діаспори, але вони нас не наважилися прийняти. Згодом отримала запрошення від пані Валентини, але з’ясувалося, що літні табори вона організовує для дітей із соціально-незахищених сімей. У моєму ж колективі з 16 учасників такий статус мали лише 6 дітей, тому мені довелося доукомплектувати нашу групу талановитими місцевими дітьми — з багатодітних родин, сімей АТОвців. Завдання було непросте: треба було зробити гідну програму, щоб показати не на рівні області чи країни, а представити нашу державу за кордоном.
  Втім, це не була би Віра Матвійчук, якби вона не зробила це! Спеціальну концертну програму почали робити з лютого, а в липні повезли її «вичищену, красиву і гідну». Загалом — 20 повноцінних концертних номерів. Поїздку, що тривала з 13 по 25 липня, повністю оплатила німецька благодійна організація під керівництвом Валентини Рунк.

ЗІБРАЛИ ТИСЯЧУ ЄВРО ДЛЯ УКРАЇНСЬКИХ ДІТЕЙ

  — У Німеччині ми мали два офіційні концерти для української діаспори, щоденні камерні виступи. Співали на зустрічах, у церквах (це було незвично для нас, бо лише один такий попередній досвід мали в Україні). Долучилися до благодійності, зібрали понад тисячу євро для двох проектів церковних громад: одна підтримує дитячий будинок в Одесі, інша опікується дітьми переселенців. Знаєте, цікаво було спостерігати за реакцією наших нових учасників, які раніше вдома не виступали з «Орданою». Відчувши приємну ейфорію, смак оплесків та схвальну реакцію німців, діти неабияк надихнулися.

ЗУСТРІЧ ІЗ УКРАЇНСЬКОЮ ДІАСПОРОЮ

  Окрім традиційного фольклорно-етнографічного матеріалу, «Ордана» презентувала для німців виступи з саксофоном, скрипкою, іноземні твори. «Нам казали, що можемо з такою програмою їздити по світу і заробляти гроші», — констатує Віра Матвійчук.

  Усе було настільки захопливо, що в побутові танці, разом із учасниками, пустилися не лише росіяни та українці, котрі нині мешкають у Німеччині, а й корінні німці. Нікого «Ордана» в промовистому національному вбранні з вишивкою, кольоровими стрічками та віночками, не лишила байдужими до України.
  Пригадалося, як напередодні ми (з соціальними працівниками) відвідували Німеччину на запрошення Валентини Рунк. В один із днів довелося ходити німецькими вулицями у вишиванках і спостерігати, як німці звертали на нас зацікавлену увагу, хоча зазвичай вони цього не роблять, адже тут дуже багато мешканців різних національностей, і це нікого давно не дивує. Уявляю, наскільки самобутньо і яскраво виглядали учасники «Ордани» на вулицях Лювігсгафена — їх українські костюми завжди «на висоті», з любов’ю створені художнім керівником і продумані до дрібниць. Так, ними захоплювалися! А в їх обличчі, хочеться вірити, нарешті захоплювалися українцями…

КОНЦЕРТИ, ЕКСКУРСІЇ, ІНТЕРВ’Ю — УСЕ З УСПІХОМ

  Усі, кому за цей час вдалося побувати в гостях у Валентини Рунк, щоразу вражені, наскільки творчо, сумлінно та грунтовно підходить вона до організації візитів і таборів. «Ордана» також не стала винятком.
  — Валентина Миколаївна прекрасно справилася, — захоплено розповіла Віра Матвійчук. — Про неї та її внесок у розвиток нашої української ментальності можна говорити дуже багато. Важко зрозуміти, як людина на добровільних засадах робить те, що не в силах зробити наші численні можновладці, дипломати і політики. Скільки досвіду ми маємо змогу почерпнути з цих візитів у Європу… Діти дуже багато побачили. Ми вставали о 6-й ранку, цілий день були в русі, мали дуже насичений графік. Були в музеях, відвідували з екскурсіями різні місця, а ввечері — концерти, інтерв’ю для німецьких журналістів. Діти — у захопленні, вони «виросли» на дві голови!

  Дуже гарно було організовано прийом, харчування. Зрозуміло, що інша держава, інша дисципліна, інші вимоги. Декому з дітей довелося ламати стереотипи поведінки й орієнтуватися на те, що вони в Європі мають бути дисциплінованими та обачними. Хоч ми з колективом і відвідували раніше інші країни, але Німеччина вразила найбільше. Звісно, мріємо колись знову туди потрапити. І дай Боже усім дітям з нашого міста мати змогу побувати у такій поїздці, — щиро бажає керівник «Ордани».

«ДЯКУЄМО ЗА ЧУДОВИЙ ДОСВІД!»

  Батьки після повернення дітей додому висловили чимало щирих і вдячних слів організаторам.
  «Панi Валентино й усi, хто вiддавав часточку свого серця нашим дiткам, висловлюємо земний уклiн i величезну подяку вам усім! Хай Господь оберiгає і надихає, повертає витрачені сили та енергiю!» — написала у Фейсбуці Інна Обухова.
  Оксана Гузовська: «Дякуємо за вашу доброту й турботу про наших діток! Велика вам шана і вдячність!».
  У свою чергу, німці не приховували захвату від самобутнього українського фольклору, у німецькій пресі вийшло декілька статей про новоград-волинський колектив. Традиційно літні табори для звягельських дітей відвідує Генеральний консул України у Франкфурті-на-Майні Алла Польова.
  Після виступів «Ордани» мережу «засипало» схвальними відгуками.
  Gunther Hummrich написав: «Було дуже зворушливо, діти чимало працювали і дали чудовий концерт. Нашим слухачам подекуди довелося витирати сльози, настільки ми були вражені талантами. Дякую вам!».

  Giesela Neubauer: «Знімаю шляпу перед Валентиною, це знову був чудовий досвід для дітей».
  Elena Perelmann: «Это были замечательные дети! На удивление профессионально поставлены голоса и выбран репертуар. Спасибо коллективу и организаторам!».
  Повернувшись в Україну, діти ще довго ділилися враженнями, світлинами і читали статті в німецькій пресі про український колектив: «Ми уже вдома, — писала у ФБ Віра Матвійчук, — а приємних відгуків ще й досі вистачає! Нашого цвіту, як кажуть, по усьому світу. У Німеччині ми зустріли відомих нам людей, просто земляків, які увесь час були з нами, допомагали, пригощали і підтримували. «Ордана» постійно відчувала тепле плече земляків, які були близькими для нас тут, але які далеко від своєї Батьківщини».

1

Юлія Климчук
Фото з мережі

Новини Житомира

     

Последнее изменение Вторник, 20/08/2019

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework