Автентичний туризм на Житомирщині: зв'язок з природою завдяки унікальним недоторканим людиною об'єктам

  Відкрийте для себе стародавню Житомирщину. 

  Житомирська область одна з найстаріших областей Північної України, утворена в 1937 р. Перші поселення тут з'явилися в ранньому палеоліті (понад 50 тис. років тому).

  Клімат помірно континентальний, з м'якою зимою (середня температура січня -5°С, -6°С) і теплим вологим (середня температура липня +18°С, +19°С) літом.

  Абсолютні висоти над рівнем моря становлять 150-280 м, а максимальні - до 316 м (Словечансько-Овруцький кряж, що піднімається над Поліською низовиною на півночі області).

  Ріки Житомирщини - Тетерів, Случ, Уж, Уборть та ін., прорізуючи древні кристалічні породи, створюють надзвичайно мальовничі ландшафти, що є природною візитною карткою області.

  Полісся – це край озерних, річкових і лісових ландшафтів.

  На Житомирщині зростає 147 видів рідкісних рослин, з яких 74 занесено до Червоної Книги України, 13 видів підлягають особливій охороні за Бернською Конвенцією, 4 види занесені до Європейського Червоного списку видів, які зникають у всесвітньому масштабі. У Попільнянському лісгоспі біля села Ходорків є дуб, вік якого сягає понад 500 років.

  На території Овруцького та Олевського районів, у межиріччі р. Уборть, розташований Поліський природний заповідник площею 20104 га (площа його охоронної зони становить 14146 га). Крім того, наявні 105 заказників загальнодержавного і місцевого значення, 27 парків – пам’яток садово-паркового мистецтва, 4 дендропарки та 100 пам’яток природи. А на території Поліського заповідника є загадкове місце – заказник "Камінне село". Там посеред лісу розкидано величезні валуни, походження яких досі невідоме. Деякі камені справді нагадують сільські будинки, але найцікавішим є камінь зі "слідами Бога". Багато хто називає Камінне село місцем сили.

  Велика кількість корисних копалин в області дала привід академіку Ферсману назвати Житомирщину «Уралом в мініатюрі». Це дає можливість проводити екотури з геологічним наповненням, екскурсії з відвідуванням підприємств та музеїв (наприклад, до музею коштовного і декоративного каміння у Володарськ-Волинському, або до музеїв фарфорових заводів у Баранівці та Городниці). Також популярною туристичною пам'яткою є Коростишівський кар'єр, де свого часу добували лабрадорит, габро і сірий граніт.

  На території мальовничих куточків області розміщено 15 садиб з автентичними будиночками. Садиби Житомирщини входять до «Всеукраїнського рейтингу «100 кращих садиб сільського зеленого туризму України», а саме: «Кіт Баюн і Кривенька Качечка» (с. Терерівка), «Карпатське село», «Володимирська садиба» та культурно-мистецький центр «Поліська хата» у селі Городське Коростишівського району.

Джерело: tic.zt.ua

Новини Житомира

 

Последнее изменение Среда, 21/08/2019

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework