Залишки фортеці в Новограді-Волинському можуть обвалитися

  У Новограді-Волинському сталася неординарна подія — нарешті громада міста дочекалася повноцінних наукових досліджень фортеці. Мури є не лише пам’яткою архітектури та історії, але й візитівкою древнього Звягеля.

  Це сталося в середу, 3 вересня — кандидат історичних наук, старший науковий співробітник Інституту археології Академії наук України Андрій Петраускас та старший науковий співробітник Житомирського обласного краєзнавчого музею Олександр Тарабукін розпочали обстеження зовнішнього боку північної стіни залишків фортеці, - повідомляє zvyagel.com.ua.

  Дослідницька робота складатиметься з двох частин. На першому етапі дослідники обстежили прилеглу територію і зібрали матеріал, що лежить на поверхні землі. Другим етапом має стати закладання шурфів — для визначення потужності культурного шару в районі фортеці.

  — Ці роботи не є повномасштабною археологічною експедицією і призначені для розробки плану повноцінного обстеження дитинця, — розповів «Звягелю» краєзнавець Віктор Ваховський. — У проведенні розкопок науковцям допомагає невелика група волонтерів, щоб прискорити роботи та охопити більшу територію біля фортеці.

  Не обійшлося і без прикрих «знахідок». Зокрема, дослідники виявили масштабний туалет із тильного боку фортеці, ініційований людьми на тлі пам’ятки архітектури та історії (через відсутність тут вбиральні), а також — підкопи під фортецю (поруч розташовано городи і сад). За словами краєзнавця Віктора Ваховського, через такі неправомірні дії можуть обвалитися стіни бастіону.

Юлія Климчук

Новини Житомира

 

Последнее изменение Понедельник, 09/09/2019

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework