Новий туристичний маршрут «Древлянські гради»: що покаже Новоград?

  На Житомирщині розробляють туристичний маршрут "Древлянські гради", що проляже через вісім міст.

  Олевськ запропонує води зі справжнього  древлянського колодязя. Малин активно веде розкопки, Коростень взагалі  вважається столицею древлянщини. Що древлянського можна показати гостям міста у Новограді?

  На питання відповіла директор краєзнавчого музею Олена Жовтюк ― передає novograd.city.

  – Нам є чим привабити туристів: Возвягель – це справжня древлянщина, місто свого часу зруйнував Данило Галицький, ми відлік ведемо від згадки про руйнування поселення, значить було що руйнувати, значить люди жили, розвивали ремесла, будували оборонні вали, завширшки десятки метрів.  Розповіді про древлян потрібно починати на Північному та Південному городищах.

  І колодязь неодмінно розкопаємо, судіть самі: люди селилися на водних артеріях і могли пити зі Случі, але під час облог вони не виходили по воду до річки, значить у межах городищ неодмінно повинні бути колодязі. Зрештою, тільки у нас можна побачити чудово збережені великі древлянські колти та древлянське очілля у комплекті жіночих прикрас знатної городянки, який датується поч. Х ст. Буклет туристичного маршруту прикрашають фотографії колтів, очілля і княжого персня, знайденого у нас.

  Ідея "Древлянських градів" виношувалася роками. Готовий кольоровий буклет нового дводенного туристичного маршруту із картою та описом кожного пункту – це крок до її реалізації. Розробили буклет директор Малинського міського краєзнавчого музею Василь Тимошенко та керівник Житомирської археологічної експедиції Інституту археології НАН України Андрій Петраускас.

  Про Новоград-Волинський  у ньому сказано: "Археологічний комплекс літописного Возвягля представлено двома городищами, неукріпленим посадом і відкритими поселеннями, що прилягають до нього. Сам посад займав 70 гектарів. У первинному вигляді збереглися топографія та потужні оборонні укріплення  середини ХІІІ ст. Під час розкопок археологи знайшли елементи  матеріальної культури стародавнього населення: посуд, знаряддя праці, елементи одягу і повний набір жіночих прикрас для голови – справжні древлянські скарби".

  Пані Олена продовжує знайомити з маршрутом:

  – Гради, тобто древлянські міста, розташовані на невеликій відстані один від одного. Загальна довжина маршруту становить 691 кілометр. Екскурсія передбачає не одну цікавинку, зокрема, знайомство з древлянськими бджолярством та водним транспортом. Торік ентузіасти, які хочуть відтворити шлях від Іскоростеня до града Києвого, випробовували човни-довбанки. Такими плавали ще древляни. Безумовно древлянські човни були і в наших краях, тому мрію про виготовлення бодай одного для Новограда-Волинського.

  Я познайомилася з людьми, які працюють зі стовбурами дерев. Під час розкопок на Волині знайшли лодію – копія човна ХVI століття, умільці орієнтувалися на її розміри та вигляд. Видовбали основу із тополі, розшили борти, встановили фальшборт з осики, а обробили дьогтем. Змішаним з дьогтем мохом позатикали дірочки. Ніхто не використовував сучасних шпаклівок, все як у давнину. "Добриня" і "Фрам" – так назвали човни-репліки, виготовлені силами Житомирської археологічної експедиції за технологіями і лекалами тисячолітньої давнини.

  Торік у  Коростені, в межах Першого міжнародного історико-культурного фестивалю "Добриня фест", відбулась міжнародна наукова конференція "Древлянські гради: ранні міста Східної Європи". В Олевську пройшла зустріч-обмін досвідом з формування  туристичних маршрутів, на яку були запрошені науковці, представники органів місцевого самоврядування,  краєзнавці, керівники краєзнавчих музеїв у тому числі і Новоградського.

kk180220131 2

kk180220131 3

Новини Житомира

       

Последнее изменение Вторник, 18/02/2020

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework