Найвизначніша історико-архітектурна пам'ятка Андрушівського району

  Палац Бержинських-Терещенків — будинок-садиба палацового типу в місті Андрушівці (районний центр Житомирської області). Сучасний (неоренесансний вигляд) споруди відноситься до 2-ї половини XIX століття.

 

  Нині тут діє Андрушівська ЗОШ № 1. Це найвизначніша і найстаріша історико-архітектурна пам'ятка, туристичний об'єкт Андрушівки та району.

  Палацова споруда розташована у центрі міста над ставом і оточена парком. Палац — двоповерховий у стилістиці французького неоренесансу. Зі старих часів у палаці збереглися мармурові сходи й ліплені позолочені стелі в окремих приміщеннях. До палацового комплексу, крім нього, входили оранжереї, господарчий корпус, парк тощо. Серед господарських будівель — стайні, комори та інші. З тильного боку палацу зберігся великий фонтан невідомого походження.

  Історія та сьогодення пам'ятки

  Першим власником палацу був поляк за походженням, камергер російського двору Станіслав Бержинський. За його наказом палац звели у середині XIX століття.

  1869 року цукровий завод — перший на Житомирщині, збудований 1843 року, і графський маєток у синів Станіслава Бержинскього придбав Артемій Терещенко, що започаткував династію підприємців-цукрозаводчиків і меценатів. У часи Миколи Терещенка цегляний палац складної форми був перебудований у стилі французьського неоренесансу.

  Після жовтневого перевороту (1917) 25 січня 1919 року в Андрушівському палаці Терещенків був організований матросом-балтійцем М. Попелем перший Волиньревком, а в червні 1920 року тут же розмістився штаб Першої кінної армії, і зокрема, на мітингу перед місцевими селянами виступав Семен Будьонний з гарячою революційною промовою, про що дотепер сповіщає меморіальна дошка. Тоді ж палац був розграбований будьонновцями, а при відступі червоні вояки збирались підірвати споруду, але андрушівці вмовили їх дозволити розмістити в ній школу, що й було зроблено.

  1975 року палацова споруда зазнала реконструкції — було добудовано другий поверх над оранжереєю, яка з'єднувала палац і господарський корпус, що втім докорінно не змінило задум і стилістику першобудівничих.

  У палаці Бержинських-Терещенків дотепер міститься Андрушівська ЗОШ I—III ступенів № 1. Зберігся досить непогано, хоча очевидною є потреба ретельної реставрації пам'ятки, яку ані фізично, ані морально не спроможні здійснити Андрушівка чи навіть район, а тим більше навчальний заклад.

  Фото орієнтовно 1905–1909 рр.

Джерело: Фейсбук-спільнота

«Андрушівка Андрушевка Житомирская область Украина Україна»

Новини Житомира

   

Последнее изменение Четверг, 05/03/2020

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework